*Nettavisen* Nyheter.

Russefeiring i månedsvis ødelegger for eksamen

Russen er på vei opp til russetreffet på Tryvann i Oslo fredag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Når forberedelsene til russetiden er viktigere enn å forberede seg til eksamen, har det gått for langt.

16.05.15 11:24

NETTAVISEN MENER: Klaging på russen er et sikkert vårtegn. Men det har gått over styr når du allerede nå blir invitert til å starte forberedelsene til å være russ i 2018.

De fleste har gode minner fra russefeiringen, og ser med et skrått blikk på russens feiringer.

Men alt er ikke uskyldig moro. Mer alvorlig er livstruende alkoholkonsum og at voldtekter forekommer år etter år.

Russefeiringen er god butikk, blant annet for Russeservice AS i Sandefjord. Selskapet hadde i fjor 7,7 millioner kroner i overskudd og selger årlig russeutstyr for 60-70 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Russeservice har hatt overskudd på syv millioner kroner de siste årene. Foto: (Proff.no)

Klikk på bildet for å forstørre.

Skoleelevene fristes til å registere seg som russ i 2018 - altså før de har begynt på videregående skole.

På baksiden av russekort finnes reklamen, og der blir du bedt om å registrere deg allerede nå, selv om planen er å være russ i 2018.

«Get them young, keep them long», var slagordet til Coca-Cola. Det samme ser ut til å være idéen bak Russ.no og Russeservice.

Nettavisen unner russen å feire at de er ferdige med 13 år på skolebenken. Men det blir litt ekstremt når russeforberedelsene starter før du begynner på videregående skole.

For hvert år som går, sklir russefeiringen ut. Skal du være med på en russebuss, må du regne med mange hundre timers dugnadsarbeid - og rundt 50.000 kroner i kostnader.

Selve russefeiringen begynner månedsvis før eksamen, og russen «ruller» i sine russebusser på nattestid.

Er det noen som tror at det ikke går ut over eksamen, og dermed muligheten for å komme inn på det studiet man ønsker seg?

Det er lett å bli moralistiske og fordømme russefeiring som sådan. Men en liberal holdning betyr ikke å akseptere at russefeiringen er viktigere enn alt annet. Og det bør være et greit prinsipp at man først gjør seg ferdig med arbeidet, og så feirer - ikke motsatt.

Nettavisen støtter forslag om å ha russefeiringen etter eksamen. Men det er et ansvar elevene og foreldrene må ta. Man går ikke på skolen for å bli russ. Man blir russ fordi man har fullført videregående skole.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er det greit at elevere i videregående skole bruker flere år på å forberede seg på en russefeiring som varer i månedsvis?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.