RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saudi-Arabia bruker pisk mot kritikk og diskusjon

Mens vestlige ledere hyllet ytringsfriheten, ble bloggeren Raif Badawi offentlig pisket i Saudi-Arabia.
Mens vestlige ledere hyllet ytringsfriheten, ble bloggeren Raif Badawi offentlig pisket i Saudi-Arabia. Foto: Privat
Samtidig som Saudi-Arabia fordømte terroraksjonen i Paris, ble bloggeren Raif Badawi pisket offentlig.

NETTAVISEN MENER: Kamp for ytringsfrihet koster, og Vesten må våge å stille krav til våre allierte om å respektere menneskerettigheter.

Et land som pisker sine borgere offentlig, fortjener verdens fordømmelse. Når man atpåtil gjør det i Allahs navn utenfor en moske etter fredagsbønnen, setter man hele religionen i vanry.

Les saken:Her piskes bloggeren

Raif Badawi er dømt for å ha opprettet en nettside for liberal og sosial debatt. Han er også anklaget for å ha fornærmet islam i Saudi-Arabia, skriver Amnesty International.

Amnesty har samlet 16.000 underskrifter i Norge, og har anmodet aksjonister om å ringe Saudi-Arabias ambassade i Norge for å protestere mot piskingen.

Det hjalp ikke i første omgang. Badawi er dømt til 1.000 piskeslag. Han skal piskes hver uke fremover i 20 uker. I helgen fikk han de første 50 piskeslagene.

Badawis «forbrytelse» var å opprette bloggen Free Saudi Liberals. Den brukte han til å kritisere kongefamiliens innflytelse, og deres konservative tolkning av islam.

I Saudi-Arabia er ikke respekten for ytringsfrihet større enn at bloggeren ble dømt til ti år i fengsel og pisking 20 uker på rad - noe Amnesty International helt presist kaller en «ond og brutal handling».

Saudi-Arabia er USAs viktigste allierte i Midt-Østen, men protester fra USA har ikke fått saudi-arabiske myndigheter til å stoppe piskingen. Også vår egen utenriksminister, Børge Brende, vil ta opp igjen saken.

I Saudi-Arabia er det automatisk dødsstraff for ikke lenger å være muslim.

I retten måtte bloggeren lese den islamske trosbeskjennelsen for å slippe det tiltalepunktet. Det han er straffet for, er for å ha oppfordret til en kritisk debatt om religiøse og politiske spørsmål.

Det paradoksale er at Saudi-Arabia offentlig har fordømt terroraksjonene mot Charlie Hebdo - samtidig som landet finner at 1.000 piskeslag og ti år i fengsel er en passende dom for en som bruker ytringsfriheten i deres eget land.

Nettavisen mener at Norge må bruke enhver anledning til å kritisere Saudi-Arabia for behandlingen av Raif Badawi. Å piske mennesker som bruker ytringsfriheten, setter islam i vanry.

Hvilken beskjed vil du gi til myndighetene i Saudi-Arabia? Skriv din mening i debattfeltet under saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere