RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saudi-Arabia løfter ikke en finger for flyktningene


En liten død syrisk gutt er skylt i land på en strand i Tyrkia. Tusenvis av mennesker dør på den farlige overfarten til Europa, mens naboland som Saudi-Arabia - som har grense mot transitlandet Jordan - ikke løfter en finger.
En liten død syrisk gutt er skylt i land på en strand i Tyrkia. Tusenvis av mennesker dør på den farlige overfarten til Europa, mens naboland som Saudi-Arabia - som har grense mot transitlandet Jordan - ikke løfter en finger. Foto: Str (Afp)
Sist oppdatert:
Mens mennesker dør på flukt til Europa, er det et rikt naboland som ikke løfter en finger for flyktningene.

NETTAVISEN MENER: Vesten må legge press på de rike gulflandene for å få dem til å ta sin del av ansvaret for flyktningekatastrofen i Syria. De har økonomiske ressurser og kort vei til krigshandlingene.

Tyskland, Sverige og Norge er blant de landene i Europa som har flest asylsøkere per innbygger. Men i forhold til Syrias naboland er flyktningestrømmen til Europa beskjeden.

Amnesty International setter bjeller på katten: - Gulfstatene, som inkluderer noen av verdens rikeste land, har ikke tilbudt å ta imot en eneste flyktning fra Syria så langt, skriver organisasjonen i en oversikt over det den mener er verdens ynkelige respons på Syrias flyktningekrise.

Amnesty har helt rett, og det samme bildet går igjen om man ser på årsrapporten til FNs høykommisær for flyktninger. Der finnes ikke spor av at Saudi-Arabia og de andre oljerike gulflandene har løftet en finger for flyktningene.

Gulflandenes passivitet kommer til tross for at de rike landene har tribuneplass til de tre største flyktningekatastrofene i verden akkurat nå - Afghanistan, Syria og Somalia.

Mens land som Tyrkia, Libanon og Jordan har tatt imot millioner av flyktninger, løfter ikke Saudi-Arabia en finger. De rike gulfstatene har noen av verdens største flyktningekatastrofer rett utenfor egne grenser.

Årsrapporten fra FNs flyktningeorganisasjon viser at det ved siste årsskifte var 59,5 millioner flyktninger i verden, og rundt en tredjedel av dem var på flukt utenfor eget hjemland.

Fire av verdens største flyktningekatastrofer skjer i land som ligger nær regionen til noen av verdens rikeste land i Gulfen.

Som tabellen over viser, er så godt som alle de store flyktningestrømmene fra land i Saudi-Arabias umiddelbare nærhet. Likevel har altså landet, ifølge Amnesty International, ikke tilbudt å bosette en eneste flyktning.

Det har derimot andre, og langt fattigere naboland. Grafikken under viser hvilke byrder land som Tyrkia, Libanon og Jordan har tatt.

Mange av nabolandene har tatt et stort ansvar for flyktningene. Tyrkia er nå verdens største flyktningeland.


Du kan lese rapporten her: Verden i krig - globale trender 2014

Norge bør ta sin del av oppgaven, og hovedbidraget er naturlig nok å hjelpe nabolandene økonomisk til å håndtere flyktningestrømmen. Men vi bør ta i bruk et nytt våpen, og det er å legge press på Saudi-Arabia og gulflandene gjennom FN til å bidra tilsvarende.

Sverige er på listen over land som har flest flyktninger per 1.000 innbyggere, men det er de nærmeste nabolandene som Libanon og Jordan som tar hovedbyrden.


Saudi-Arabia nevnes knapt i FNs rapport om flyktninger, og presset mot de passive gulfstatene øker på sosiale medier. Dette er land som USA og vesten har nære forbindelser med økonomisk og militært.

Nettavisen mener at det vil være et viktig bidrag for å få slutt på krigen i Syria hvis nabolandene som indirekte deltar i konflikten, også må ta større byrder i å hjelpe flyktningene.

GUNNAR STAVRUM

Kommentarfeltet er stengt til fredag morgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere