RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Kronprins Salman overtar som konge i Saudi-Arabia.
Kronprins Salman overtar som konge i Saudi-Arabia. Foto: Yuya Shino (Reuters / NTB Scanpix)

Saudi-Arabias veiskille er viktig for Norge

Sist oppdatert:
Vesten har mistet en viktig alliert med dødsfallet til kong Abdullah i Saudi-Arabia.

NETTAVISEN MENER:Både for oljeprisen og for maktbalansen i Midt-Østen er det avgjørende hvilken retning 79-årige kong Salman velger for Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia har et knallhardt internt regime, men er også en viktig alliert for USA i kampen mot IS.

Det store spørsmålet er hvordan den nye kongen vil manøvrere overfor landets religiøse ledere. Kong Abdullah har stått bak reformer som å tillate noe forsiktig kritikk av regjeringen i pressen, samt åpnet døren på gløtt for at kvinner kan jobbe og stemme.

Sett med vestlige øyne går reformene svært sent, men de har uansett utløst sinne og motstand blant religiøse ledere.

Les også:Saudi-Arabia bruker pisk mot kritikk og diskusjon

USAs president Barack Obama var tidlig ute med sin sympati da dødsfallet ble kjent: - Som en leder var han alltid åpen og hadde sine meningers mot. En av de meningene var en standhaftig og lideskapelig tro på viktigheten av forholdet mellom USA og Saudi som en kraft for stablitiet og sikkerhet i Midt-Østen og utenfor, sa han.

Oljeprisen steg etter at dødsfallet ble kjent i natt. I Asia er Nordsjø-oljen nå opp nesten en dollar, eller 1,9 prosent.

Markedsanalysen ser ut til å være at regimeskifte i det minste betyr en forandring, og at usikkerhet og ustabilitet kan påvirke Saudi-Arabias oljeeksport.

- Markedet reagerer med oppgang til denne nyheten fordi den kan føre til en periode med usikkerhet rundt Saudi-Arabias politikk når det nye lederskapet tar over, sier oljeanalytiker Andy Lipow til Bloomberg.

Den nye kong Salman (79) har ofte hatt en meglerrrolle i kongefamilien, og hovedteorien er at han vil fortsette kong Abdullahs forsiktige reformer. Han eier et mediekonsern, og ansess for å være mer opptatt av økonomisk enn politisk utvikling.

Saudi-Arabias Kong Abdullah er død, 90 år gammel.

Han får blant annet æren for å ha utviklet hovedstaden Riyadh til en internasjonal storby, fri for korrupsjon. Han arbeider hardt, og er på kontoret 07.00 hver morgen.

Helsen er et spørsmålstegn. Kong Salman har hatt slag, og enkelte leger har hevdet at han lider av demens og Alzheimer. Men det er ikke bekreftet.

Politiske analytikere beskriver ham som moderat: - Han foretrekker moderasjon både innenriks og utenriks, og vil følge i fotsporene til Abdullah, sier Anwar Shki ved Middle East Institute for Strategic Studies i Jeddah.

Nettavisen mener at den nye kongen i Saudi-Arabia vil få stor påvirkning på livet, selv i Norge. Oljepolitikken blir viktig, men også om Saudi-Arabia vil fortsette sin allianse med USA og Vesten mot IS.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere