NETTAVISEN MENER: Senterpartiet drømmer om å danne regjering alene med Arbeiderpartiet, men slik går det neppe. Like sannsynlig er en venstrevridd regjering med mange kokker og mye søl.

Denne helgen er det Senterpartiets tur til å holde landsmøte, og det er et parti i medvind som samles på Lerkendal i Trondheim. Partiet surfer på en medvind der mange distriktsvelgere protesterer mot reformer og sentralmakt.

- Vi har blitt kalt bakstreverske, populister, reversingspartiet og blitt samenlignet med Donald Trump. Vi får nye navn hver måned, men vår politikk er den samme, sa partileder Trygve Slagsvold Vedum på en pressekonferanse tirsdag.

Der SV stiller konkrete krav for å delta i en regjering, er Senterpartiet mindre kategoriske. - Vi ønsker en Senterparti-Arbeiderparti-regjering og vi ønsker ikke en samarbeidsavtale. Vi er enten i posisjon eller opposisjon. De vet hva de får med oss, sa partilederen til NTB.

Senterpartiet har rykte for å være de fremste hestehandlerne i politikken. Det henger sammen med at partiet har en klar kjernegruppe av velgere, og at de har vist seg pragmatiske i ideologiske spørsmål. Slik har de i moderne tid regjert både med Høyre og Arbeiderpartiet.

På gallupene er Senterpartiet på vei til å bryte igjennom 10 prosents-grensen, og det skiller i snitt bare tre-fire prosentpoeng opp til Fremskrittspartiet.

Senterpartiet vokser i perioder med skepsis til internasjonal handel og globalisering. Partiet får næring av EU-motstand, og migrasjonsbølgen over Middelhavet har økt fokuset på problemene med europeisk samarbeid. Men partiet har falt like sterkt når slike spørsmål har vært mindre aktuelle.

Ifølge Pollofpolls.no har Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå 80 representanter på Stortinget, og de vil trenge ytterligere fem for å ha flertall. Hvis Jonas Gahr Støre blir statsminister, er det ikke utenkelig at han vil trenge støtte også fra SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Men der de andre partiene stiller ultimatum og krav for å komme i regjering, satser Trygve Slagsvold Vedum på sin egen forhandlingsvilje. Det er trolig en lur strategi.

Nettavisen mener at Senterpartiet er et sikkert kort i en eventuell ny regjering på venstresiden. Partiet har medvind fordi mange i distriktene frykter globalisering og misliker reformer og forandring.

Hva mener du? Vil Senterpartiet fortsette å vokse frem mot valget, eller er partiet snart over toppen?