RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sett ned rentene

Sentralbanksjef Øystein Olsen, Norges Bank.
Sentralbanksjef Øystein Olsen, Norges Bank. Foto: Norges Bank
Sist oppdatert:
Torsdag bør Norges Bank sette ned rentene.
  • NETTAVISEN MENER: For å hindre at bølgedalen blir for dyp, må Norges Bank stimulere norsk økonomi. Og det er ingen grunn til å vente.

Når Hovedstyret møtes torsdag, står rentekutt på agendaen.

Spørsmålet er ikke om rentene skal ned, men når det skal skje. Og pengemarkedet har allerede langt på vei priset inn forventninger om at Norges Bank vil sette ned styringsrenten.

Dette skjer omtrent samtidig med at Stortinget blir ferdig med neste års statsbudsjett.

Problemet er at forutsetningene for budsjettet er totalt forandret i løpet av månedene som har gått fra budsjettet ble lagt frem. Oljeprisen har falt 30 prosent fra i sommer, den norske kronen er svakere enn på mange år, og det forventes et kraftig fall i oljeinvesteringene til neste år.

Samlet betyr alt dette at vi kommer til å få høyere arbeidsledighet og en kortvarig bølgedal i norsk økonomi.

Slik situasjonen er nå, kan Norges Bank gi gass uten at det ødelegger. Normalt vil økt rente gi sterkere krone, og negative konsekvenser for eksportindustrien. Men det er ikke noe stort problem når euroen nærmer seg ni kroner, og dollarkursen er 7,18 kroner.

Et rentekutt nå vil være det første på to og et halvt år. Vi må tilbake til mars 2012 for å finne siste gang Hovedstyret endret styringsrenten - den gang med 0,25 prosentpoeng.

Normalt vil Norges Bank veie ulike hensyn opp mot hverandre. Viktigste argument mot rentekutt er de rekordhøye boligprisene og frykt for å stimulere nordmenn til enda større låneopptak til å kjøpe dyre boliger.

Men de aller fleste andre indikatorene taler for et rentekutt. Og hvis man først skal sette ned rentene, er det bedre å ta styringen tidlig enn sent.

Derfor mener Nettavisen at Norges Bank bør sette ned styringsrenten med 0,25 prosent nå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere