RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mikkel A. Berg, administrerende direktør i Silver Pensjonsforsikring AS.
Mikkel A. Berg, administrerende direktør i Silver Pensjonsforsikring AS. Foto: Cf Wesenberg (kolonihaven.no)

Silver-kundene risikerer å bli ranet for pensjonen sin

Sist oppdatert:
Rundt 20.000 kunder har pensjonen sin hos Silver. Nå foregår et høyt spill om milliardene deres.

Denne kommentaren ble første gang publisert 2. september 2016.

NETTAVISEN MENER: En mulig konkurs i Silver Pensjonsforsikring AS vil bli et pensjonsran uten sidestykke. Noen kan rømme, men for de fleste kundene er det vanskelig å vite hva man bør gjøre.

Silver forvalter rundt 9 milliarder kroner for kundene sine. Dette er såkalte fripoliser, altså pensjonsrettigheter ansatte får med seg fra den gamle arbeidsgiveren når de bytter jobb.

I snitt har kundene 450.000 kroner til gode, og Silver har garantert kundene verdistigning slik at det blir nok til å betale ut pensjon når den tid kommer.

Problemet er at Finanstilsynet ikke mener at Silver har evne til å gjøre opp. Selskapet tilfredstiller ikke de såkalte Solvens II-kravene, og har fått ett års nådefrist for å ordne opp. Selskapet mangler 3-4 milliarder kroner for å tilfredstille kravene.

Les mer: Finansdepartementet gir Silver ett års dispensasjon

Forenklet sagt kan Silver gå mot en beregnet konkurs lenge før selskapet går tom for kontanter. I så fall vil staten sette Silver under offentlig administrasjon. I verste fall risikerer Silver-kundene å tape 30-50 prosent av pensjonen sin.

Forbrukerrådet er nådeløs: 5000 Silver-kunder bør flytte pensjonspengene

Mange Silver-kunder har ikke noe annet valg enn å sitte rolig fordi fripolisen er låst til selskapet. Men de rundt 5000 kundene som har investeringsvalg, bør flytte pengene nå, mener Forbrukerrådet.

Det gjør man enkelt ved å gå innpå MinSide på www.fripolisen.no. Har du en avtale som heter Pensjonskonto eller IPA med investeringsvalg, kan du be selskapet du vil flytte pengene til om å hjelpe deg.

Her er Silvers råd til de ulike kundene: Silver har fire forskjellige typer pensjonsavtaler

– Silvers problem er at de ikke evner å oppfylle forpliktelsene som ligger i fripolisenes avkastningsgaranti. Kunder som har fripoliser med garanti, er dessuten innelåst i selskapet frem til en eventuell konkurs. Ingen andre livsforsikringsselskaper vil nemlig overta forpliktelsene overfor disse kundene, sier fagdirektør for finans Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Ironisk nok er han selv en av dem som rammes. Forbrukerrådets fagdirektør hadde selv Jensen har fripolise med garantert avkastning i Silver.

Silver arbeider med å løse problemet, og selskapet har uansett frist til årsskiftet med å få ny kapital på plass. Selskapets råd til kundene er å vente og se på om løsningen kommer på plass før årsskiftet.

Forbrukerrådet er sterke i sine advarsler: - Pensjonsfremtiden for Silverkundene kan bli blodig, og derfør bør kundene som kan rømme, også gjøre det, sier fagdirektør og tidligere Silver-kunde, Jorge B. Jensen.

Nettavisen mener at det trolig er et godt råd å rømme fra Silver hvis selskapet ikke finner en løsning. Men de 15.000 som er bundet til selskapet trenger også bistand. I det lengste må Finansdepartementet unngå en situasjon hvor folk mister pensjonen sin basert på tekniske og teoretiske beregninger.

Hva mener du? Er det Silver-kundenes eget problem, eller er de nye solvenskravene urimelig strenge?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere