RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Finansminister Siv Jensen (Frp) foreslår å bruke 5,1 milliarder nye oljekroner i revidert nasjonalbudsjett.
Finansminister Siv Jensen (Frp) foreslår å bruke 5,1 milliarder nye oljekroner i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Siv Jensen gir gass med 5,1 nye oljemilliarder

Sist oppdatert:
Finansminister Siv Jensen setter ny rekord ved å bruke 168,8 milliarder oljekroner. Og det trengs.

NETTAVISEN MENER: Bruken av oljepenger må tilpasses den økonomiske situasjonen. Og i en tid hvor vi risikerer 200.000 arbeidsledige er det riktig å gi mer gass.

De foreløpige kommentarene tyder ikke på at regjeringen møter hard kritikk for pengebruken. - Regjeringens reviderte budsjett er godt tilpasset den økonomiske situasjonen, mener NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Regjeringen tror lønningene stiger mindre enn før antatt. Siden statsbudsjettet i høst er antatt lønnsvekst redusert fra 3,3 til 2,7 prosent.

Det ligger i kortene at Norges Bank nå vil kutte renten 0,25 prosent i juni for å gi økonomien en dytt. Økt oljepengebruk og 1,1 milliarder kroner mer til kommunene er impulser i samme retning.

Selv om pengebruken øker, ligger regjeringen langt under handlingsregelen. Oljefondet har økt så sterkt at årets pengebruk tilsvarer 2,6 prosent av kapitalen. I praksis kunne Siv Jensen økt bruken av oljepenger med 90 milliarder kroner til uten å bryte regelens maksimalgrense på fire prosent.

Totalt øker regjeringen statens inntekter med 4,6 milliarder kroner ved å ta mer utbytte fra statsselskaper og tilbakebetaling av lån fra helseforetak.

Svakere tider betyr 10,4 milliarder kroner mindre til staten i skatter og avgifter, og så har man en del små «klattebevilgninger»

Les mer:Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer

Regjeringen ser enkelte mørke skyer i horisonten. Det skal bli billigere for bedriftene å permittere ansatte, og man vil ha 1.000 nye tiltaksplasser.

Arbeidsgiverforeningen Spekter er fornøyd: - Som regjeringen anslår, vil arbeidsledigheten kunne øke noe i nærmeste fremtid. Derfor er det hensiktsmessig å sikre at flere av de som mister jobben kan få hjelp til å finne nytt relevant arbeid og komme seg raskt i jobb igjen, sier direktør Anne-Kari Bratten.

Arbeiderpartiet kommer til å støtte flere av tiltakene, og kritiserer regjeringen for at den ikke brukte mer penger på kommunene allerede i høst.

- Da skulle det bare mangle at regjeringen kommer med en kompensasjon, men en drøy milliard til hardt pressede kommuner er lite sammenlignet med de 12,5 milliardene i skattekutt som i hovedsak går til dem som har mest fra før, mener partiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen.

Nettavisen mener at revidert nasjonalbudsjett neppe overrasker særlig mange. Økt oljepengebruk og forsiktig stimulering er riktig for å dempe virkningene av oljenedgang og ny arbeidsledighet.

Hva mener du? Er 170 milliarder oljekroner for mye, eller burde finansminister Siv Jensen brukt enda mer penger på kommunene?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere