RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tomme kirker er vanlig i påsken. I snitt er det mye færre kirkegjengere enn på en vanlig søndag.
Tomme kirker er vanlig i påsken. I snitt er det mye færre kirkegjengere enn på en vanlig søndag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

Skal vi fjerne påsken?

Sist oppdatert:
Tidligere domprost vil fjerne skjærtorsdag og 2. påskedag.

NETTAVISEN MENER: Bare en av tre nordmenn tror på Gud. Likevel er det de kristne høytidsdagene som avgjør nordmenns ferieplaner.

Norge er ikke lenger et kristent land. Bare 38 prosent svarer at de tror på Gud, og andelen faller raskt.  For første gang er det nå nøyaktig like mange som svarer at de tror på Gud, som de som svarer at de ikke tror på Gud, mens 24 prosent er usikre.

Les saken:Gudstro på retur

Det har fått tidligere domprost Olav Dag Hauge til å foreslå at vi bytter fem kristne høytidsdager med en ekstra friuke.

For den kristne kirken er påsken årets viktigste religiøse høytid, men slik er det ikke for den norske befolkningen. Ifølge Statistisk sentralbyrå er det i snitt 59 mennesker innom en påskegudstjeneste. Det er langt færre enn en vanlig søndag, og under en fjerdedel av besøket på julaften.

Les også:Dropper kirken i påsken

Den brutale sannheten er at påsken for de fleste ikke først og fremst oppleves som en religiøs høytid, men som en fellesferie. Det er også LOs argument for å beholde de kristne høytidsdagene.

- Høyinntektsgruppene har råd til å ta seg fri. Men den vanlige kvinnen og mannen i gata er avhengig av disse fridagene. De bygger ned forskjeller i samfunnet, sier forbundsleder i LO Handel og kontor, Trine Lise Sundnes, til Vårt Land.

Få land har like mange kristne fridager som Norge.

Tar vi Oslo børs som eksempel, så tar det norske aksjemarkedet fri etter halv dag onsdag før påske - til tirsdag 7. april. På Wall Street nøyer New York Stock Exchange seg med kun en fridag, nemlig langfredag.

De mange kristne høytidsdagene innebærer to problemer:

  • Mennesker i andre trossamfunn får ikke samme rett til fri på deres høytidsdager.
  • Mennesker som ikke er religiøse påtvinges feriedager de kunne tenkt å bruke annerledes.

Det første problemet kan løses med en religiøs «pott», som hver enkelt kan ta ut selv. Den løsningen ønsker Samarbeidsrådet for trus- og livssynssamfunn, ifølge Vårt Land.

For barnefamilier er det likevel en stor fordel at skolen og arbeidslivet har felles fridager. Det er hovedargumentet for å beholde påskeferien. Men det bør så langt som mulig være frivillig å legge feriedagene slik det passer den enkelte.

Nettavisen mener at den religiøse begrunnelsen for felles påskeferie svinner fra år til år. Det er en god idé å la den enkelte arbeidstaker bestemme mest mulig av feriedagene sine selv.

Hva mener du? Skal vi beholde felles påskeferie, eller bør den enkelte så langt som mulig ta fri når det passer ham eller henne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere