RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjerp reglene og slå ned på usportslig opptreden


Aalesunds John Arne Riise går til garderoben etter eliteseriekampen mellom Aalesund og Viking på Color Line Stadion.
Aalesunds John Arne Riise går til garderoben etter eliteseriekampen mellom Aalesund og Viking på Color Line Stadion. (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Hvorfor oppfører middelmådige spillere seg som arrogante og selvopptatte stjerner?

NETTAVISEN MENER: Hver helg ser vi eksempler på usportslig opptreden på norske fotballbaner. Filming, kjefting og uthaling av tid får pågå uten noen konsekvenser.

Episoden forrige helg mellom Rosenborgs Pål André Helland og Brann-spiller Bismar Acosta er typisk: - Jeg lirer sikkert av meg at han ser feit ut, sa Helland til TV 2 da han fikk se tv-bildene etter kampen.

- Det er bra vi ikke har mikrofoner på oss, da hadde ikke mange under 18 år fått lov til å være på kamp. Du vil bli sjokkert over hvor god fantasi vi har, sa han til Nettavisen.

Samme helg forsøkte Aalesunds John Arne Riise å filme seg til et frispark, forårsaket mål mot, og skrek «fy faen, for en fittedommer», da han forlot banen.

Sjikane av motspillere er ikke bare utbredt i Tippeligaen, det brer seg som ugress også i lavere divisjoner og blant yngre spillere. I håndball ville slik opptreden blitt slått ned på umiddelbart, i fotball har det blitt vanlig. Og det kommer til å fortsette så lenge reglene og håndhevingen av reglene er omtrentlig.

I spillereglene for Norges Fotballforbund står ordet «usportslig» åtte ganger, uten at det noen gang fortelles hva det betyr. Sannsynligvis ut fra en teori om at «alle» forstår hva som er usportslig, men slik er det åpenbart ikke.

Les selv: Spilleregler 2016

Spillereglene sier gult kort for usportslig opptreden, og gir dermed dommeren stort rom for skjønn, siden reglene ikke definerer hva usportlig betyr. Drittslenging og skjellsord er ikke nevnt i reglene.

Derimot sier spillereglene klart at det straffes med gult kort hvis spilleren «ved ord eller handling viser seg uenig i avgjørelser» - altså egentlig null rom for skjønn. At dommeren likevel lar det passere, ser vi under alle kamper.

Hvis ikke Norges Fotballforbund slår ned på drittslenging og uthaling av tid, så vil det bare øke. Velger de å gjøre noe, så har det faktisk også effekt. Et eksempel er farsotten der spillere latet som de var skadet for å få tiden til å gå. Straks avgjørelsen om å stanse spillet kun ble opp til dommeren, kom man dette til livs.

En god veileder er reglene for fair play, som belønner god opptreden. «Ønsket om å spille en kamp på en fair måte og behandle motstandere på sportslig vis og med respekt er en av de fineste elementer som kan finnes i all sport .. og de fleste tilskuere vil være enige i at kun en fair kamp kan være underholdende», heter det.

Les mer: Fair play i toppfotballen

Fotballforbundet nevner selv følgende positive og negative eksempler:

Norges Fotballforbund nevner dette som positive eksempler på fair play - og det motsatte.

En mulighet er å bygge fair play inn i fotballens regelverk, slik at dommerne må gripe inn mot respektløs oppførsel mot motspillere og uthaling av tid. Insisterer man på å oppføre seg som en stjerne, følger det med å kunne oppføre seg ordentlig.

Nettavisen mener at usportslig opptreden er i ferd med å bre seg i fotballen. Dommerne må slå ned på drittslenging og manglende respekt overfor dommere, medspillere og motspillere.

Hva mener du? Er det greit at fotballspillere slenger dritt til hverandre ute på banen, eller er det usportslig opptreden som bør straffes?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere