*Nettavisen* Nyheter.

Slik blir Jonas Gahr Støre vår neste statsminister

Partileder Jonas Gahr Støre på talerstolen under åpningen av landsmøtet i Arbeiderpartiet torsdag. Han ble introdusert som vår neste statsminister. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Arbeiderpartiet bør ikke ta seieren på forskudd, og mangler en allianse for å danne flertallsregjering.

17.04.15 09:16

NETTAVISEN: Brå kast på meningsmålingene den siste tiden viser at mange velgere er utro og på vandring. Arbeiderpartiets utfordring er å skape oppslutning om det de er for - ikke hva de er imot.

Arbeiderpartiet har landsmøte denne helgen, og fikk med seg en kalddusj fra partimålingene.

Les saken:Ap-smell i ny måling

Arbeiderpartiet faller hele 4,8 prosent i målingen, mens regjeringspartiene går frem 5,3 prosent. Målingen er den første etter at regjeringen ble enige med støttepartiene i asylbarn-saken.

Det er tre grunner til at Arbeiderpartiet får mer motvind frem mot kommunevalget:

  • Ap gjør det tradisjonelt dårligere i lokalvalg enn i stortingsvalg.
  • Partiet må holde på nye velgere som har svært ulike synspunkter.
  • Det er utfordrende å skape begeistring på uklar tale.

Les også saken:Er Jonas Gahr Støre en tåkefyrste? Døm selv

Det er tilnærmet umulig å fastslå av NRK-intervjuet om Jonas Gahr Støre er for høyere eller lavere skatter, eller høyere eller lavere innvandring.

Landsmøtet vil gi klarere signaler. Jonas Gahr Støre vil åpne for 10.000 syriske flyktninger og han ønsker å anerkjenne en palestinsk stat. Landsmøtet vil gi avklaring i tax free-saken og velgerne vil få signaler om ny skolepolitikk, for å nevne noe.

Samtidig er partilederen i en ideologisk spagat. Han står for en politikk med offentlige fellestjenester og mot sosial dumping, men kjøper selv privat helse, gikk på privat skole og kjøper polske håndverkstjenester.

Nettopp samme balansegang må Arbeiderpartiet klare på en troverdig måte for å holde på nye velgere både til venstre og til høyre. Lykkes ikke det, vil partiet oppleve avskalling på en av sidene.

Hvis den siste målingen er korrekt, viser den at de to regjeringspartiene har tatt tilbake halvparten av lekkasjen til Arbeiderpartiet. Det kan tyde på at velgerne premierer at de borgerlige løste asylbarnsaken, og at mange vipper mellom Høyre og Arbeiderpartiet basert på en følelse av rot vrs styringsevne.

Les analysen på Pollofpolls:Regjeringens Ap-lekkasje mer enn halvert?

Gjennomsnittet på alle målingene viser at Arbeiderpartiet ligger an til å gå frem betydelig fra forrige kommunestyrevalg i 2011.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Pollofpolls.no)


Det er to og et halvt år igjen til neste stortingsvalg, og det er en evighet i politikken. Mens dagens galluptall og mangel på en rødgrønn allianse gjør at det er et stykke igjen før Jonas Gahr Støre blir statsminister i Norge.

Han skal være politisk dyktig for å oppnå over 40 prosent ved valget, og taktisk smart for å tromme sammen en flertallsallianse. Det er fullt mulig, kanskje til og med sannsynlig. Men det er sjeldent lurt å ta seieren på forskudd.

Nettavisen mener at de siste partimålingene viser at mange velgere er på vandring. Utfordringen for Jonas Gahr Støre blir å skape begeistring om det han mener - og ikke bare oppslutning basert på ulike tolkninger.

GUNNAR STAVRUM

Hva tror du? Blir Jonas Gahr Støre vår neste statsminister?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag