RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Staten betaler, mens kirken har milliardfond

Kirkens ukjente sparekasse, Opplysningsvesenets fond, eier blant annet Rådhusgaten 1 - nabobygget til Oslo børs.
Kirkens ukjente sparekasse, Opplysningsvesenets fond, eier blant annet Rådhusgaten 1 - nabobygget til Oslo børs. Foto: Google Streetview
Et lite kjent fond har over syv milliarder kroner øremerket til «geistelighetens beste». Likevel tar staten regningen.

NETTAVISEN MENER: Stat og kommuner betaler milliardbeløp til norske trossamfunn. Aller mest får Den norske kirke, som også har et eget fond med nettoverdier for over syv milliarder kroner.

Svært få har et aktivt forhold til Opplysningsvesenets fond, som forvalter verdier som historisk har vært knyttet til Den norske kirke.

Opplysningsvesenets fond er Norges relativt ukjente milliard-sparekasse. Ifølge grunnlovens paragraf 116 skal «inntekter av det gods som er genefisert geistligheten (...) bare anvendes til geistelighetens beste og til opplysningens fremme».

Fondet forvalter kirkelig gods - «det benifisierte gods» - og er en av landets største grunneiere.

Fondet eier presteboliger, næringseiendommer, skog, vannkraftsrettigheter, landbruksarealer og verdipapirer.

Dette er verdier som Den  norske kirke skaffet seg mens kirken var statskirke, og som har vært eid av Opplysningsvesenets fond i en årrekke.

Fondet eier blant annet nabobygget til Oslo børs, mye skog og verdipapirer.

Les mer her: Fakta, nøkkeltall, mandat og bakgrunn

Nåverdien av fondet er over syv milliarder kroner, men den enorme sparekassen betaler bare rundt 124 millioner kroner til kirken - hovedsaklig til presteboliger og bidrag som fordeles via Kirkerådet og bispedømmene til gode formål.

Les mer: Bidrag og overføringer til kirkelige formål

De siste fem årene har fondet et overskudd på 1.144 millioner kroner (etter å ha utbetalt støtte til kirken).

Fondet forvalter verdier for over syv milliarder kroner, basert på nåverdien av fremtidige inntekter - minus nåverdien av tilskuddsforpliktelser.

Kirkens sparekasse bare øker og øker, mens staten bare i fjor betalte 1,9 milliarder kroner i støtte til Den norske kirke.  Kirkens eget fond sparer altså penger, mens statens utgifter øker år for år (og utløser samtidig enda større utbetalinger til andre kirkesamfunn).

Les bloggen Nett på sak: Staten gir dem 500 kroner per medlem

Onsdag starter Kirkemøtet, og det har fremkommet forslag om at staten må overta mer av det økonomiske ansvaret for kirkebyggene.

Les innlegg fra riksantikvar Jørn Holme og Frank Grimstad i KA - Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter: Staten må anerkjenne sitt ansvar for kirkenes nasjonale kulturminneverdier

Det er et dårlig forslag om staten skal overta det økonomiske ansvaret for byggene uten samtidig å overta eierskapet (og dermed retten til å bruke byggene til noe annet).

Et bedre forslag er å ørermerke mer av Opplysningsvesenets fond til å ta vare på kirkebygg. Eller som det heter i styreberetningen: - Avkastningen fra Opplysningsvesenets fond skal komme Den norske kirke til gode.

Nettavisen mener at opphevelsen av statskirken også bør føre til slutt på statlige og kommunale tilskudd til trossamfunn. Tro er en privatsak og kostnadene til å drive trossamfunn kan betales av medlemmene selv.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Bør Den norske kirke og Opplysningsvesenets fond ta regningen for vedlikehold selv, eller er det naturlig at staten tar et ansvar?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere