RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Staten må ikke eie alt

Næringsminister Monica Mæland (H) bør selge statlige eiendeler hvis prisen er god, og staten en dårlig eier. Kun da. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Næringsminister Monica Mæland (H) bør selge statlige eiendeler hvis prisen er god, og staten en dårlig eier. Kun da. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Hvis staten aldri skal selge noe, blir det dyrt og dårlig eierskap.

NETTAVISEN MENER: Kampanjen "Nei til salg av Norge" mangler en indre logikk. Er problemet at Norge selges på billigsalg eller at det selges til høystbydende?

Norge eier aksjer og eiendeler for 6.700 milliarder kroner gjennom Oljefondet. Vi kjøper aksjer, eiendommer og verdipapirer over hele verden.

I tillegg har vi et nasjonalt pensjonsfond, som er en maktfaktor på Oslo børs.

Og til alt overmål har staten en finger med i spillet gjennom store eierposter i alt fra Telenor, via Hydro og Statoil og til kontorbygg-firmaet Entra.

Statlig eierskap har alltid vært en disputt mellom høyresiden og venstresiden. Høyresiden har historien på sine side, ved å vise til enorme tap på statlig industridrift på 70-tallet.

Og venstresiden peker helt riktig på at Norge slett ikke mangler penger. Så hvorfor da selge gode selskaper?

Ideologien kommer så tydelig frem at folk som er imot statlig salg sliter mellom å kalle det salg til høystbydende og billigsalg. Det er i seg selv et godt bevis på at dette bør være mindre en ideologisk sak - og mer en praktisk.

Dersom staten er den beste eieren, så bør staten sitte på eiendelene.

Dersom staten tjener mer på å eie og drive enn å selge, så la være.

Men det kan ikke bli en hvilepute for dårlig motivert og svak statlig eierstyring. Selv om Norge er et rikt land, så trenger vi ikke kaste milliarder av kroner ut av vinduet på dårlig verdiskaping.

Bare spør Oslo kommune, som har tviholdt på aksjene i Hafslund. Det begynner å bli lenge siden noen rødgrønne skrøt av hvor god den investeringen er.

Nettavisen mener at både tilhengere og motstandere av statlig eierskap bør legge kjepphestene til side og vurdere hver sak for seg. Er prisen god og staten en dårlig eier, så bør man selge. Enkelt og greit.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere