*Nettavisen* Nyheter.

Stenger ute nettsnikerne som snylter på andre

AdBlock

Schibsted vil stenge ute gratispassasjerer som vil ha gratis nettaviser uten annonsene som finansierer dem.

13.01.15 12:01

NETTAVISEN MENER: AdBlock er en moderne form for snylting. Schibsted fortjener støtte for å ta krigen mot nettsnikerne.

For leserne av massemedier på nett finnes ett hovedvalg - de kan betale for innhold som ligger bak betalingsmurer, eller akseptere reklame som en måte å finansiere gratis journalistikk.

Avisen du nå leser har omlag 110 millioner kroner i årlige kostnader. Vi får ikke fem øre i statsstøtte, og må følgelig ha inntekter som overstiger kostnadene for å kunne betale lønnen til nær 50 redaksjonelle medarbeidere.

Noen liker oss, andre liker oss ikke. Det er helt greit.

Men det er ikke like greit når endel lesere oppfører seg som gratispassasjerer, og bruker blokkeringsverktøy for å unngå annonser. Det er snylting, men i moderne form.

Ifølge Dagens Næringsliv har hver fjerde nettleser adblock. - Annonseblokkering anslås å koste norske mediehus minst en kvart milliard i året tapte annonseinntekter, skriver Dagens Næringsliv.

Mange har innført adblock som et svar på påtrengende reklame på utenlandske nettsteder. Problemet er at de samtidig risikerer å miste tilgangen til VG, Aftenposten - og Nettavisen.

Schibsted vil stenge gratispassasjerene ute. Det er et tiltak Nettavisen støtter. Det fine er at man kan bruke AdBlock mot noen nettsteder, men «hviteliste» andre. Som VG har Nettavisen i en periode fortalt brukere av annonseblokkeringsverktøy hvordan det gjøres.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik skrur du av AdBlock når du er på nettsteder du vil lese.


Finansminister Per Kleppe ble i sin tid kjent for utsagnet «flyene går jo likevel», da han brukte regjeringens blåkort på ferieturer.

Slik er det ikke, det forstår alle.

Skal man ha gratis nettaviser, må man akseptere at de er reklamefinansierte. Hvis ikke, bør man kjøpe tilgang til aviser som ligger bak betalingsmurer.

Nettavisen mener at nettsnikerne driver en moderne form for snylting, og at de må være med på spleiselaget hvis de ønsker gratis nettaviser.


Hva mener du? Er det moralsk forsvarlig å snike seg unna annonser, hvis man velger å lese gratis, annonsefinansierte nettaviser? Diskuter i debattfeltet under - det er gratis...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag