*Nettavisen* Nyheter.

Stortinget bør granske sin egen millionsprekk

Foreløpig har ingen på Stortinget bedt Martin Kolberg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om å ta opp millionsprekken ved Stortingets eget byggeprosjekt. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Ingen på Stortinget har tatt opp kostnadssprekken på 300 millioner kroner på Stortinget.

07.12.15 13:48

NETTAVISEN MENER: Ingen detalj er for liten når politikerne på Stortinget kritiserer andre. Men kostnadssprekken de selv har ansvar for er det påfallende stille om.

I årevis skal gatebildet i Oslo preges av Stortingets byggeprosjekter. Det mest ekstreme er beslutningen om å bygge en 250 meter lang tunnel for å få inn varer og post til de 169 stortingsrepresentantene og apparatet rundt dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

250 METER MED TUNNEL: Den røde streken viser hvor Stortingets nye tunnel skal bygges, fra Rådhusgata til Wessels plass ved Stortinget, under Nedre Vollgate. Foto: 1881

- Å bygge tunnel høres fryktelig dyrt ut, sier en av landets største utbyggere, direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig til Nettavisen. - 250 meter er ganske langt i Oslo sentrum. Det høres voldsomt ut og er ikke billig.

Les sakene:

Her skal Stortinget bygge en 250 meter lang tunnel

- En skandale at de holder prisen hemmelig

Stortingets budsjettforslag går til Finansdepartementet og tilbake til Stortinget for vedtak. Omtalene av byggeplanene er syltynn og prisen på tunnelen går ikke frem. Men veksten i totalrammene kommer man ikke unna:

I fjor økt Stortingets bevilgning til seg selv med 16,7 prosent - i år økte de bevilgningen med 21,2 prosent.

Det store pengesluket er ombyggingen av Prinsensgate 26 og byggingen av den 250 meter lange tunnelen. Totalprosjektet har sprukket med over 300 millioner kroner uten at noen har krevd en granskning i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité av den grunn.

Utenfor Stortinget er reaksjonene sterke, også blant politikere. - Det må finnes billigere løsninger enn 250 meter med tunnel midt i Oslo sentrum. Politikerne eier ikke magemål, mener Nicholas Wilkinson i Sosialistisk Ungdom.

Nettavisen mener at detaljene i byggeplanene til Stortinget må på bordet. Offentligheten har krav på å vite hva det koster av skattepenger å bygge 250 meter tunnel for å få inn post og varer.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er politikerne nøye nok med å passe på kostnadene, eller er det smålig å kritisere utbyggingen ved Stortinget?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag