RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Stortingsrepresentant Olemic Thommessen holdt velkomsttalen ved Stortingets avslutningsmiddag. Noen dager etterpå bevilget Stortinget seg 22.000 kroner i lønnsøkning.
Stortingsrepresentant Olemic Thommessen holdt velkomsttalen ved Stortingets avslutningsmiddag. Noen dager etterpå bevilget Stortinget seg 22.000 kroner i lønnsøkning. Foto: Stortinget

Stortinget gir seg økt lønn som nærmer seg en million

Sist oppdatert:
Stortinget gir seg selv 22.000 kroner i lønnsøkning. Fordi de mener de fortjener det.

NETTAVISEN MENER: Etter å ha gjennomført et elendig byggeprosjekt med 700 millioner kroner i overskridelser, bevilger Stortinget seg selv en romslig lønnsøkning.

Fra 1. mai i år øker stortingslønnen til 928.600 kroner. Med takten på lønnsøkninger Stortinget bevilger seg selv, er det ikke lenge før alle får millionlønn i tillegg til andre ytelser som en romslig pensjonsordning, lang stortingsferie og borteboer-kompensasjon.

Interessant nok kommer lønnsøkningen bare noen dager før Stortinget behandler en knallhard kritikk mot dem selv for en vanstyrt byggeprosjekt som ga overskridelser på 700 millioner kroner.

Siden 2010 er lønnen for stortingsrepresentantene økt fra 724.000 til 928.000 kroner.

De 169 representantene nærmer seg nå en lønn som er dobbelt så høy som gjennomsnittet for befolkningen de skal representere.

Vedtaket ble banket igjennom mot stemmene fra SV, Miljøpartiet De Grønne og noen få utbrytere fra de andre partiene.

I de største partiene var det tilnærmet enstemmighet om å øke lønnen - bare Per Olaf Lundteigen (Sp) og Lene Vågslid (Ap) brøt ut. Hele 77 var ikke til stede ved avstemmingen.

Det begynner å bli en stund siden Stortinget hadde urimelig dårlig lønn. Og det er viktig å huske at i tillegg til lønnen kommer ordninger som diett, fri bolig og gratis hjemreiser (som skal kompensere dem som må bo langt hjemmefra i arbeidsukene).

Det er også interessant å merke seg at Stortinget har landets mest generøse ferieordning: I år går det 102 dager fra det avgående stortinget går ut i ferie, til det nye stortinget går sammen. Men det er lønn i hele perioden.

Siste møte holdes onsdag 22. juni, og Stortinget trer ikke sammen igjen før 2. oktober.

Når alle på Stortinget nærmer seg millionlønn, så øker også forskjellen til folk flest. Og hele tanken med et representantivt demokrati er at vi skal styres av vanlige folk, ikke en politikerelite.

Eller sagt på en annen måte: De som har skoen på, kjenner hvor den trykker.

De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at snittet i norske husholdninger er en inntekt på rundt 500.000 kroner.

Norske husholdninger har i gjennomsnitt rundt 500.000 kroner i inntekt. Familiene til stortingsrepresentantene er så godt som alle i den gruppen med høyest husholdningsinntekt.

Gitt at stortingsrepresentantene har ektefeller eller partnere med lønnet arbeid, er det grunn til å anta at samtlige er i gruppen av norske husholdninger med 25 prosent mest inntekt.

Denne diskusjonen handler altså ikke bare om hva som er riktig lønn for et tillitsverv, men også hvilke ytelser man bør ha for ikke å bli løftet opp fra folk flest.

Den knallharde valgkampen vi nå skal inn i tyder heller ikke på at det er en mangel på personer som ønsker å sitte på Stortinget eller i regjeringen.

Formelt er det Stortinget som vedtar sin egen lønn etter en innstilling fra en lønnskommisjon.

I årets innstilling peker kommisjonen på at statsminister og regjering har sakket akterut i forhold til lederne i staten - og at «det er kommisjonens oppfatning at godtgjørelsen til regjeringens medlemmer over noe tid bør oppjusteres for å komme i bedre samsvar med sammenlignbare lederlønninger i staten (...) ».

Heldigvis forstår kommisjonen at det vil være helt feil i år, og foreslår at man nøyer seg med 2,4 prosents lønnsvekst.

Men logikken er også oppsiktsvekkende: Siden det er regjeringen og Stortinget som vedtar hva lederne i staten skal tjene, så blir det absurd om sløsing med offentlige penger skal belønnes med lønnsøkning.

Les også Nett på sak: Rett søkelys mot sløseprofitørene

Pengebruken for å holde Stortinget i gang bare øker og øker. Antallet ansatte vokser, det kommer flere rådgivere, og man har vedtatt et byggeprosjekt som nærmer seg to milliarder kroner - inkludert en flere hundre meter lang tunnel under Oslos gater.

SV foreslår å linke lønnsveksten til hva pensjonister og lønnsmottakere får i økt lønn i kroner, men ble stående relativt alene.

Problemet er ikke bare hva som er riktig lønn for arbeidet - men også å sikre at våre fremste folkevalgte ikke blir en elite hevet over folk flest.

Det er også interessant å se at de fleste som går ut av Stortinget sliter med å skaffe seg en ny jobb med tilsvarende lønn og ytelser.

Som mennesker med makt er Stortinget allerede en elite i samfunnet, og hvis inntrykket også er at de har gode økonomiske vilkår, vil det på sikt gi økt politikerforrakt.

Nettavisen mener at Stortinget må være bevisst på inntrykket mange har av en politisk elite som bevilger seg gode ordninger. Når lønnen nærmer seg en million, er det ikke lenger dårlig betalt.

Hva mener du? Er det viktig å ha en lønn som tiltrekker seg høytlønte, eller er det viktigere at Stortinget ikke blir en elite?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere