Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortinget og regjeringen er avmektige mot Krekar

Mulla Krekar har ledet en militant islamsk geriljabevegelse, står på FNs terrorliste og er dømt for drapstrusler mot Erna Solberg og tre kurdere.
Mulla Krekar har ledet en militant islamsk geriljabevegelse, står på FNs terrorliste og er dømt for drapstrusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Hvis mulla Krekar er mektigere enn Stortinget og regjeringen, er det alvorlig. Mannen står fortsatt på FNs terrorliste.

NETTAVISEN MENER: Hvis mulla Krekar har mer makt enn Stortinget og regjeringen, er det et stort problem. Han har ledet en terrororganisasjon som står nær IS.

Høyesterett har slått fast at mulla Krekar er en fare for rikets sikkerhet, og han står på FNs terrorliste. PST mener at han har påvirket flere personer til å melde seg inn i Profetens Ummah.

Les også:Hevder Krekar kan få innpass i IS

Fremskrittspartiet lovet å sende Krekar ut av landet, men risikerer nå å mislykkes i å sende han på landet. Og opposisjonen flirer og unner Frp å steke i sitt eget fett. På sosiale medier går latteren høyt.

Men det er ikke like morsomt når man tar inn over seg at Mulla Krekar er i ferd med å sone ferdig en dom for drapstrusler mot statsminister Erna Solberg og tre kurdere.

Så sent som i 2009 gikk mulla Krekar inn for å opprette et islamsk kalifat - eller en islamsk stat, og det finnes lydopptak der han hyller Osama bin Laden og den militante islamisten Abu Musab al-Zarqawi.

I virkeligheten er det ikke komisk at Stortinget og regjeringen har gjort seg avmektige i håndteringen av en geriljaleder i en militant islamistgruppe.

Når man er ferdige med å le av Frp, kan Stortinget vurdere følgende:

  • Er det greit at Stortinget og regjeringen er avmektige overfor en tidligere terrorleder i vårt eget land?
  • Hvis ikke; skal vi justere våre internasjonale forpliktelser slik at vi blir herre i eget hus?

Arbeiderpartiets Hadia Tajik mener at den planlagte løslatelsen av mulla Krekar viser at Fremskrittspartiet ikke klarer å innfri sine valgløfter.

Det er helt riktig.

Men det sentrale spørsmålet er hvorfor de ikke klarer å innfri sine løfter. Det er åpenbart ikke mangel på vilje eller oppfinnsomhet.

Norge vil ikke utvise Krekar til Irak fordi vi ikke vil utsette mennesker for tortur eller mulighet for dødsstraff. Det er samtlige partier på Stortinget enige om.

Men hvis det viser seg at Politiet ikke har myndighet til å pålegge mennesker som er utvist, og som utgjør en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, et bestemt oppholdssted eller meldeplikt - ja, da er det hårreisende.

Du kan lese instruksen her:Instruks om bestemt oppholdssted og meldeplikt

Det juridiske spørsmålet nå er om Krekar blir sendt til Kyrksæterøra på søndag, eller om han får gå fritt rundt i Oslo, som mentor for andre islamister, ifølge PST, mens den juridiske mølla maler.

Politiet ønsker å isolere Krekar på et sted hvor han ikke kan drive påvirkning på folk som ønsker å knytte seg til ekstreme islamistiske miljøer.
Det er uten tvil vanskeligere på et oversiktelig sted som Kyrksæterøra.

Nettavisen mener at Norge ikke kan utvise mulla Krekar til en mulig dødsstraff. Men hvis Stortinget og regjeringen ikke har myndighet til å treffe tiltak som etter deres oppfatning beskytter nasjonal sikkerhet, så er det alvorlig og ikke noe som kan flåses bort.


Hva mener du? Er dette prisen vi må betale for at vi har underskrevet på FNs menneskerettigheter og har en rettsstat som beskytter enkeltmennesker mot myndighetene?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!