RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statsministerkandidat Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet må inngå mange kompromisser for å få flertall til en ny regjering.
Statsministerkandidat Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet må inngå mange kompromisser for å få flertall til en ny regjering. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Stortingvalget kan gi oss rødgrønn eventyrblanding

Sist oppdatert:
Tenk hvis både de røde og de grønne kommer over sperregrensen.

NETTAVISEN MENER: Mange har pekt på uenighet på borgerlig side. Men det er småtteri i forhold til en situasjon hvor alle småpartiene på venstresiden kommer over sperregrensen.

Hvis Pollofpolls gjennomsnitt av partimålingene treffer, kommer både Miljøpartiet De Grønne og SV over sperregrensen. Rødt kommer også inn på Stortinget, og Jonas Gahr Støre trenger støtte fra de fleste for å få flertall på Stortinget:

  • Arbeiderpartiet får 58 mandater
  • Senterpartiet får 20 mandater
  • SV får 8 mandater
  • De Grønne får 7 mandater
  • Rødt får ett mandat

Totalt gir det 94 mandater, og den rødgrønne regjeringen trenger bare 85 for å få flertall. Det tyder på en rødgrønn miksture a la Oslo, ispedd Senterpartiet.

Da blir det stor forskjell på løftene de ulike partiene vil gi i valgkampen - og det som blir flertallet etter valget. Litt brutalt sagt en rødgrønn eventyrblanding.

I «gamle dager» var Asbjørnsens Eventyrblanding en kjent merkevare. Etter stortingsvalget i 2017 kan vi teoretisk få en rødgrønn eventyrblanding.

Senterpartiet vil ut av EØS
Senterpartiet dabber litt av, men vil uansett gjøre et godt valg - blant annet på sitt syn på Europa, vedtatt i det ferske partiprogrammet:

Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum vil ha Norge ut av EØS-avtalen, og vil heller ikke ha noen formell avtale med partier som står utenfor regjeringen.

«Et sterkt norsk folkestyre forutsetter en velfungerende nasjonalstat. Senterpartiet er imot å overføre myndighet til overnasjonale organer der norske velgere ikke lenger kan påvirke hvem de styres av. Senterpartiet er derfor mot norsk medlemskap i EU og EØS. Medlemskap i EØS medfører en trussel mot demokratiet og en rettsliggjøring og byråkratisering av det norske samfunnet som på sikt undergraver den velfungerende norske modellen».

På dette punktet er partiprogrammet et eventyr det ikke blir noe av i en rødgrønn regjering ledet av Jonas Gahr Støre.

SVs krav allerede avvist
Også SVs partiprogram inneholder mange punkter det aldri blir noe av. Partiet vil eksempelvis øke antallet kvoteflyktninger, og fjerne alle krav til inntekt eller botid for familiegjenforening.

SV og partileder Audun Lysbakken vil ha flere kvoteflyktninger, fjerne alle krav til familiegjenforening, og har stilt flere ultimatum for å delta i en ny regjering.

Partiet vil også øke skatten på formue, arv og eiendom - og innføre enda høyere skatt på høye inntekter.

SV har også fremmet flere ufravikelige krav for å støtte Jonas Gahr Støres regjering - blant annet solid økning i barnetrygden, og forby at private tjener penger på å drive barnehager og asylmottak. Det siste har Arbeiderpartiet allerede avvist - så også SV-velgerne må tro på eventyrblandingen.

Også SV vil avvikle EØS-avtalen og forhandle frem en handelsavtale med EU i stedet.

Senterpartiet vil ikke ha en støtteavtale med et parti utenfor regjeringen, så i utgangspunktet er en ny rødgrønn trepartiregjering et stykke frem. Og det er før man ser på Rødt og De Grønne.

Farvel til oljeinvesteringer
Miljøpartiet De Grønne kommer til bordet med mange krav som aldri blir akseptert - blant annet: «Stanse åpning av nye olje og gassfelt på norsk sokkel og starte en gradvis og planmessig utfasing av petroleumsvirksomheten over en 15-årsperiode», heter det i partiprogrammet.

  Oslo-byråd Lan Marie Nguyen Berg, nasjonal talskvinne Une Aina Bastholm og stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønnes vil avvikle oljevirksomheten på 15 år.

De Grønne skal altså avvikle olje- og gassvirksomheten på 15 år. Det betyr nei til 150-200 milliarder kroner i statens netto kontantstrøm årlig.

I tillegg skal oljefondet brukes som «en motor for det grønne skiftet internasjonalt, og innføre en klimaprosent der Norge setter av en prosent av nasjonalinntekten hvert år til internasjonal klimaomstilling via oljefondet».

Partiet vil ha slutt på alle nye bensin- og dieselbiler før 2020 (!), stanse alle nye rullebaner for flytrafikk, og øke miljøavgiften på flyreiser.

Hvis Jonas Gahr Støre blir avhengig av 7 mandater fra De Grønne, blir det interessant å se hvor lenge eventyret varer.

Folkeavstemning om EØS
I likhet med Senterpartiet vil Rødt ut av EØS, og partiet har programfestet krav om en folkeavsteming om EØS.

Rødt og partileder Bjørnar Moxnes vil ha 6 timers dag med full lønn, gratis barnehage, og 20.000 kvoteflyktninger i året.

Partiet vil forby fortjeneste på velferdstjenester (allerede avvist av Arbeiderpartiet), og vil i likhet med De Grønne avvikle fossil energi. Rødt vil heve en rekke trygdeytelser - også til innvandrere - innføre gratis barnehage, gratis skolefritidsordning (SFO), forby karakterer i skolen, og bytte ut eksamen med «en helhetlig mappevurdering».

Rødt vil øke skattene kraftig, både på inntekt, formue og arv - og partiet vil gjøre Norge til et internasjonalt høyskatteland for selskaper.

Rødts program er i det hele tatt en lang samling av krav som Jonas Gahr Støre aldri vil godta - hvis man ikke tror på eventyr om 6 timers-dag med full lønn, 62 års tidligpensjon for alle, minst 20.000 kvoteflyktninger i året, og å avskaffe kongedømmet - for å nevne noen få eksempler.

Nettavisen mener at en eventuell rødgrønn regjering åpenbart vil erstatte en rekke eventyr som vil bli fortalt i valgkampen med en hard virkelighet. Per i dag vet ingen hva den rødgrønne eventyrblandingen vil inneholde.

Hva mener du? Hvilke partier vil gå inn i en eventuell rødgrønn regjering, og hvilke partier vil gi mest for å bli med?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere