*Nettavisen* Nyheter.

Støtter bare nettaviser som stenger og tar betalt

Kulturminister Thorhild Widvey har bedt Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås om å lede et utvalg som skal se på finansieringen av mediene. Også Nettavisens redaktør sitter i utvalget. Foto: Wenche Nybo (Kulturdepartementet)

Gårsdagens «gladmelding» om nullmoms på nettaviser, er en bløff. Det gjelder kun e-aviser bak betalingsmur.

08.10.15 11:58

NETTAVISEN MENER: Papiravisene skal få skjult statsstøtte også elektronisk. Mens Nettavisen fortsatt må betale 25 prosent moms på alle inntekter, får Aftenpostens e-avis indirekte statsstøtte.

I snart 19 år har Nettavisen konkurrert med medier som årlig mottar rundt syv milliarder kroner i direkte og indirekte statsstøtte. NRK-lisens, direkte pressestøtte og nullmoms utgjør rundt en million kroner i direkte og indirekte statsstøtte per journalist-årsverk i Norge.

Les denne bloggen: Mer til journalister enn til bønder

For Nettavisen er det irriterende å ha konkurrenter som går på statlig økonomisk doping, men det gir også en stor redaksjonell frihet ikke å være avhengig av politiske bevilgninger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er bare e-aviser som stenger det redaksjonelle innholdet bak betalingsmur som får nullmoms. Gratis, annonsefinansierte nettaviser må fortsatt betale full moms på alle inntekter. For Nettavisen utgjør det rundt 15 millioner kroner netto i året.

I årets statsbudsjett foreslår regjeringen å bruke 350 millioner kroner på nullmoms på elektroniske nyhetstjenester i 2016. Dette er vel å merke en statsstøtte øremerket kun for de mediene som stenger innholdet sitt inne bak betalingsmur.

Les pressemeldingen: Felles nullmoms for mediene

Kulturminister Torhild Widvey mener at denne endringen sørger for at «mediebransjen kan utvikle og tilby fremtidsrettede medieprodukter til brukerne, uavhengig av plattform».

Problemet med den analysen er at brukerne strømmer til de gratis, annonsefinansierte mediene. Hver uke er rundt 3,5 millioner lesere innom Nettavisens publikasjoner på nett og mobil,

Nettavisen får ikke fem øre i statsstøtte, og vi betaler full moms på alle våre inntekter. Netto betaler Nettavisen rundt 15 millioner kroner i moms hvert eneste år, så indirekte er vi med på å betale for støtten til våre konkurrenter.

I annonsemarkedet konkurrerer Nettavisen med internasjonale aktører som Facebook og Google, som nesten ikke betaler en krone i skatt i Norge. Norske nettaviser må betale 25 prosent skatt på overskuddet.

I tillegg skal det altså være 25 prosent moms på alle inntekter - og dermed en avgift på finansieringen av journalistikken.

Leserne har forlengst oppdaget hvor de får nyhetene først. TNS Gallup har undersøkt det i en årrekke, og i siste undersøkelse er 70 prosent av befolkningen helt eller litt enig i at internett er deres viktigste nyhetskilde.

Ikke nok med det - på rekordtid har mobilen passert avisene som lesernes viktigste nyhetskilde.

Her kan du lese mer: Min viktigste nyhetskilde

Årets statsbudsjett vil altså bruke 350 millioner kroner på å stimulere papiravisene til å gjemme sitt redaksjonelle innhold bak betalingsmurer på internett. Det er bare å gratulere.

Nettavisen mener at lik moms på papiraviser og deres e-aviser er fornuftig. Men forslaget betyr ikke felles nullmoms for mediene. En gratis nyhetstjeneste som Nettavisen må fortsatt betale rundt 15 millioner kroner i moms hvert eneste år.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er statsstøtte til mediene bra, eller blir mediene økonomisk avhengige av politikerne de skal passe på?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag