RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syria-flyktningene er en ren gavepakke til Frp

Frp og nestleder Per Sandberg har stor fremgang på gallupene etter saken om 8.000 syriske flyktninger til Norge.
Frp og nestleder Per Sandberg har stor fremgang på gallupene etter saken om 8.000 syriske flyktninger til Norge. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Bare et knapt flertall av folket støtter Stortingets vedtak om å ta imot 8.000 syriske flyktninger de neste tre årene.

NETTAVISEN MENER: Den sterke motstanden mot flere flyktninger til Norge viser at Fremskrittspartiet har sterk støtte utenfor egne velgere. Rundt 35 prosent av befolkningen er imot de syriske flyktningene til Norge.

Fremskrittspartiet går frem på gallupene til tross for at partiet ble nedstemt i spørsmålet om 8.000 nye syriske flyktninger til Norge.

Dette skjer til tross for at flertallet på Stortinget har støtte i befolkningen for flyktningekompromisset. En fersk meningsmåling Ipsos har gjort for Nettavisen, viser at 52 prosent av befolkningen er meget enig eller ganske enig i at Norge skal ta imot 8.000 syriske flyktninger.

Problemet er at Fremskrittspartiet har solid støtte utenfor egne velgere for sin motstand.

Hele 35 prosent av befolkningen er meget eller litt uenig, mens 10 prosent hverken er enig eller uenig. Det viser at spørsmålet deler Norge, og at det ikke er noen massiv oppslutning i befolkningen for å ta imot flere flyktninger.

Bakgrunnstallene viser at støtten - og motstanden - er nokså lik over hele landet og i alle aldersgrupper. Derimot er det store forskjeller mellom partiene. 

Venstresiden, inkludert De Grønne, er massivt for å ta mot 8.000 syriske flyktninger i løpet av tre år. Det er også stor støtte hos regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig folkeparti.

På motsatt side er det svært liten støtte i både Høyre og Fremskrittspartiet, og markant mindre støtte i Senterpartiet enn i resten av sentrumspartiene.

På Stortinget stemte alle partiene, unntatt Fremskrittspartiet og SV, for å ta imot 8.000 syriske flyktninger. SV ville ha flere, Frp færre.

Her kan du se hvem som stemte for og mot:Voteringsresultater

Nå som saken er vedtatt, er det grunn til å peke på at det ikke blir noen voldsom strøm av nye flyktninger. Norge ville tatt imot 1.500 syriske flyktninger i 2015. Hvis det er «normalen», innebærer vedtaket at antallet i løpet av tre år øker med 3.500 personer.

Her kan du lese mer:Overføringsflyktninger, Syria

I dag kommer en av de første gallupene etter at Syria-avtalen ble vedtatt, og den viser sterk vekst for Fremskrittspartiet. Partiet går frem 1,5 prosentpoeng til 14,3 prosent, mens Arbeiderpartiet nå er tilbake under Thorbjørn Jaglands berømte grense på 36,9 prosent.

Les mer:Høyre og Ap faller, Frp til værs på ny måling

Uansett hva man mener om de 8.000 syriske flyktningene, så er avtalen dårlig politisk håndtverk på Stortinget. Det store flertallet ønsket 10.000 nye flyktninger på halvparten av tiden, men endte opp med et langt mindre ambisiøst kompromiss - og lot Fremskrittspartiet profilere sin mest populære sak.

Nettavisen mener at hovedprinsippet i norsk flyktningepolitikk fortsatt må være å hjelpe mennesker i nærområdene til konfliktene. Stortingets vedtak viser at det også er den reelle politikken til flertallet.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Var det verdt innsatsen for flertallet på Stortinget å ende opp med Syria-forliket, eller var det en gavepakke til Fremskrittspartiet?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere