RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terroren rykker nærmere - norsk politi bevæpnes

Oslo-politiet styrker sin beredskap etter terroraksjonen i Danmark.
Oslo-politiet styrker sin beredskap etter terroraksjonen i Danmark. Foto: Ola Torkelsson / Tt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Terroraksjonen i Danmark gjør at også Norge må forberede seg på islamistisk vold.
  • NETTAVISEN MENER: Beslutningen om å bevæpne norsk politi er lite ønskelig, men i situasjonen som nå råder har man ikke noe valg.


Avistegnere, samfunnsdebatanter, politifolk og jøder - dette er fellesnevnerne for målene terroristene så seg ut i Danmark og Paris.

Mye er fortsatt uklart i Danmark, men det er grunn til å tro at vaktholdet forhindret massakrer både på det første møtet om ytringsfrihet og ved den jødiske synagogen.

Den uhyggelige meldingen fra Danmark er at den antatte gjerningsmannen var kjent av overvåkningspolitiet, men at det foreløpig ikke er noe som tyder på at han har vært fremmedkriger i Syria.

I Norge vet vi at nettopp islamister med erfaring fra krig regnes som potensielt farlige, og at vi har minst 80 slike mennesker tilbake her i landet. Det er en umulig oppgave å følge disse menneskene døgnet rundt - på samme måte som enkeltpersoner kan utgjøre en stor fare, selv om de ligger under politiets radar.

Når politifolk i seg selv er utpekt som mål for terrorister, er det åpenbart at de må få væpne seg i den ekstreme situasjonen vi nå står overfor.

På fredag aksepterte Justisdepartementet ønsket om å utvide bevæpningen av norsk politi til 12. april. De få kritiske røstene vil forstumme etter drapene i Danmark.

Les mer her:Samtykker til bevæpning

Men dette kan ikke etableres som normalsituasjon for norsk politi.

Aksjonene i Danmark og Frankrike bør ikke forstås som religiøs harme over karikaturer. Det er intet religiøst over mennesker som bruker våpen for å skyte uskyldige mennesker.

Terrorister er fanatikere som er villige til å bruke vold mot uskyldige mennesker for å fremme sitt kamp.

Like lite som gjerningsmannen på Utøya representerer en kristen, religiøs arv - like lite representerer mennesker som bruker skytevåpen mot tegnere og tilfeldige jødiske personer noen religion.

Danmarks Islamsk Råd har fordømt aksjonene, og fra mange hold kommer formaninger om å holde sammen mot de ekstreme og voldelige islamistene. Det er gode og balanserte råd i det klimaet som nå råder.

Nettavisen mener at norsk politi må bevæpnes og at vaktholdet rundt potensielle mål må forsterkes. Det skal være trygt å praktisere hvilken religion man ønsker i Norge - uansett om man er jødisk, kristen eller muslim.


Hva mener du? Gjør vi nok for å hindre terror på norsk jord, og er det riktig eller feil å bevæpne norsk politi? Diskuter saken i kommentarfeltet under, men hold deg til temaet for debatten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere