Trump kan bli den første klovnen i Det hvite hus

DONALD TRUMP har en klar ledelse i meningsmålingene blant republikanske presidentkandidater, selv om amerikanere generelt er lite begeistret for eiendomsmagnaten.

DONALD TRUMP har en klar ledelse i meningsmålingene blant republikanske presidentkandidater, selv om amerikanere generelt er lite begeistret for eiendomsmagnaten. Foto: Scott Olson (Afp / NTB scanpix)

Med utspillet om å nekte muslimer innreise til USA, tar Donald Trump det endelige steget bort fra anstendighet.

08.12.15 11:34

NETTAVISEN MENER: Eiendomsmagnaten Donald Trump kan bli den første politiske klovnen i Det hvite hus. Mens USA vil ha Norge med på en krig i Syria.

- Du kan lure hele folket deler av tiden, og deler av folket hele tiden. Men du kan aldri lure hele folket hele tiden, sa Abraham Lincoln i en tale.

Det er trøsten i en tid hvor Donald Trump fortsatt leder kampen for å bli republikanernes presidentkandidat. Med nær 30 prosents støtte blant republikanerne har Trump fortsatt dobbelt så mange bak seg som de nærmeste konkurrentene Ben Carson, Ted Cruz og Marco Rubio.

Med Donald Trumps populistiske evner og økonomiske ressurser kan selv ikke eksperter utelukke at han kan vinne de første nominasjonsvalgene, og da er det ingen som vet hva som skjer. Trump leder fortsatt klart både i Iowa og New Hampshire.

På demokratisk side er løpet så godt som kjørt. Der blir Hillary Clinton etter alt å dømme presidentkandidat. Hvis det blir Clinton vrs. Trump, er det en kamp mellom det politiske etablissementet og outsideren.

Fortsatt leder Hillary Clinton klart i meningsmålinger mot Donald Trump, men avstanden har vært liten i perioder, og den her heller ikke i dag stor nok til at løpet er kjørt.

Hillary Clinton har ledet klart på Donald Trump hele tiden, men ledelsen har vært liten i perioder. Foto: Real Clear Politics


Donald Trumps store fordel er en teft for hva som gjelder i folkedypet. Det er bare noen dager siden han foreslo at president Barack Obama skulle ringe Bill Gates og stenge deler av internett - en ide som ifølge avisen The Verge er «så dum at man nesten mangler ord».

- Det er uklart om Trump foreslår at USAs regjering skal sensurere deler av nettet eller om han mangler en grunnleggene forståelse av hvordan internett virker, skriver Verge.

En tredje forklaring er mer sannsynlig: Donald Trump vet hvordan internett virker. Han vet at det han foreslår er umulig, men han vet også at det er en populær tanke blant mange velgere.

Gårsdagens forslag om å nekte muslimer innreise til USA er i samme kategori.

Donald Trump vil nekte alle muslimer innreise til USA. Det er høyst uklart hvordan han vil gjennomføre et slikt forslag.

- Donald Trump oppfordrer til en total, fullstendig stopp av innreiser til USA for muslimer inntvil våre folkevalgte kan finne ut hva som foregår, lød forslaget fra Trumps kampanjekontor. Og Donald Trump gjentok senere på kvelden at forbudet skal gjelde alle - også eksperter og studenter.

Donald Trumps forslag om å nekte muslimer innreise til USA får hard medfart i amerikanske medier. Philadelphia Daily News mener han ligner på en historisk skikkelse. Foto: Philadelphia Daily News

Forslaget er selvsagt helt umulig å gjennomføre. Du kan ikke se på en person om vedkommende er muslim. Og som terrorforebygging er det helt meningsløst siden terror like gjerne kan gjennomføres av personer som allerede er i landet.

Men verst er den fascistiske tankegangen som ligger bak. Å nekte tilhengere av en spesiell religion adgang til landet, minner om jødeparagrafen Norge fjernet for 150 år siden.

Det er snart 75 år siden nazistene tvang jøder til å gå med gule jødestjerner - en tankegang som endte med holocaust og drapet på rundt seks millioner jøder under annen verdenskrig.

Donald Trump er en farlig folkeforfører med store økonomiske ressurser. Han sier ting mange liker å høre, uten å bry seg om at det er umulig - og farlig - å gjennomføre. Utspillene gir ham store oppslag i amerikanske medier og har til nå gitt ham stor oppslutning på gallupene.

Erfaringsmessig velger kandidatene å fremstå som mer ytterliggående i nominasjonsvalgene for å fremstå som tydelige i kampen mot de andre kandidatene. Og når man har oppnådd nominasjonen, gjelder det å bevege seg mot sentrum for å vinne tvilerne.

Foreløpig tror få eksperter at Donald Trump har en reell sjanse til å bli USAs neste president, men bare muligheten får det til å gå kaldt nedover ryggen på Norge og andre land som USA nå vil ha med på en krig i Syria.

Nettavisen mener at forslaget om å nekte muslimer adgang til USA er diskriminerende, farlig og ugjennomførbart. Håpet er at amerikanerne stanser klovnen Donald Trump før han er i Det hvite hus.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Har Donald Trump en reell sjanse til å bli president, eller er utspillene så ekstreme at velgerne vender ham ryggen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.