RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uansvarlig motstand mot vaksine dreper små barn

Vaksine redder hundretusener av liv hvert eneste år. Men nå er meslinger på vei opp i vesten fordi vaksinemotstandere sier nei til vaksine.
Vaksine redder hundretusener av liv hvert eneste år. Men nå er meslinger på vei opp i vesten fordi vaksinemotstandere sier nei til vaksine. Foto: Doune Porter (GAVI Alliance)
Sist oppdatert:
Meslinger var utryddet i USA. Nå er sykdommen på vei inn igjen.

NETTAVISEN MENER: Antivaksine-aktivister leker ikke bare med eget liv. De risikerer helsen til alle andre også.

På søndag er det morsdag, men Unicef og Kiwanis foreslår at vi dropper duftlys og 50 millioner kroner i gaver til mor - og heller bruker pengene på noen som trenger det.

Stivkrampe er en forferdelig sykdom, og den kan utryddes med vaksine.

Hvert år dør det 60.000 barn og mange av deres mødre på grunn av stivkrampe. Det er like mange barn som fødes i Norge hvert år, skriver Kiwanis.

Les mer her:Kiwanis og Unicef kupper morsdagen.

Kiwanis mål er å samle inn 660 millioner på verdensbasis. Da vil Unicef kunne vaksinere 100 millioner barn.

I uland er utfordringen å samle inn penger og gjennomføre vaksineprogrammer. I den vestlige verdenen er det et større problem at vaksinemotstandere påvirker folk til ikke å vaksinere seg.

I USA er den utryddede sykdommen meslinger på full fart inn igjen. Nye tall viser at det var flere meslingetilfeller i januar i år, enn i hele 2012.

Infographic: There Were More Measles Cases In January Than the Whole Of 2012 | Statista
You will find more statistics at Statista


Det siste utbryddet stammer trolig fra Disneyland, og har spredt seg til 14 stater. Meslinger regnes som den alvorligste barnesykdommen, og den tar livet av mange mennesker hvert eneste år i land der vaksine ikke er utbredt.

Les saken:En halv million barn dør av meslinger hvert år

Vaksine mot meslinger fungerer bare hvis befolkningen kollektivt går sammen om å utrydde den gjennom allmenn vaksine. Vaksinen har bivirkninger, men nytten er langt større. 

I USA er motstanden mot meslingvaksine så stor at selv ledende republikanske politikere som Paul Rand og Chris Christie har kastet seg på. De har fått svar på tiltale av den amerikanske tv-stjernen Jon Stewart.

- De er ikke rednecks, de er ikke dumme, de praktiserer en gjennomtenkt dumskap, sa Stewart på The Daily Show.

Og CNNs Dr. Sanjay Gupta kastet seg på, ved å vise til de 6 millioner dødsfallene som blir unngått hvert år på grunn av vaksine.


- Fordelene ved vaksine er ikke noe som kan diskuteres. Det er fakta, skrev Gupta, og fikk støtte fra NBC News medisinske reporter, Nancy Snaderman.


Nettavisen mener at vi alle har en forpliktelse til å utrydde sykdommer som meslinger gjennom å vaksinere oss.

Hva mener du? Er dette en privatsak hvor folk skal få gjøre som de vil, eller bør det være obligatorisk å vaksinere seg mot smittsomme sykdommer som truer hele befolkningen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere