Udemokratisk å nekte Rødt samme sendetid

Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt utenfor Stortinget - og dermed også utenfor NRKs partilederdebatt og valgomat.

Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt utenfor Stortinget - og dermed også utenfor NRKs partilederdebatt og valgomat. Foto: Einar Aslaksen

Ingen småpartier har mer stabile velgere enn Rødt, men nå sier NRK nei til å ha med partiet.

27.07.15 15:37

NETTAVISEN MENER: Når Rødt samler inn penger for å profilere seg på sosiale medier, er det kreativt. Men i bunn og grunn er det udemokratisk å nekte Rødt å delta i partilederdebattene.

NRKs partilederdebatt og valgomat er viktige arenaer for de politiske partiene foran kommunevalget i høst. Derfor er det en stor skuffelse for Rødt at partiet blir utelukket fra NRKs riksdekning at lokalvalget.

- Det beste hadde vært om NRK snur og lar folk bli kjent med utfordrerpartiet som Rødt, i stedet for å la stortingspartiene trekke opp stigen etter seg, sier partileder Bjørnar Moxnes.

Nå har partiet samlet inn 80.000 kroner for å spre filmsnutter om seg selv på sosiale medier. - Det viser at mange ønsker en valgkamp med like muligheter for partiene, mener Rødt-lederen.

Les saken: Rødts crowfundingskampanje er i mål

NRK har bestemt at kun partier som er representert på Stortinget får delta i partilederdebatter på NRK1 og den nasjonale valgomaten. Dermed er Miljøpartiet De Grønne innenfor, selv om De Grønne kun fikk 0,9 prosent oppslutning ved forrige lokalvalg.

På Facebook har Moxnes spurt om hva som er endret siden 2011 og 2013, da Rødt fikk delta.

- Det som har endret seg siden 2011 er at NRK har fått et mer bevisst forhold til hvordan vi håndterer en slags definisjon på hva et nasjonalt parti er, skriver NRKs debattredaktør Kyrre Nakkim.

På NRKs valgomat vil det bli slik at velgere som er nærmest Rødt, ikke får vite det, men blir sluset til et annet parti. Hvis de da ikke går videre til et lokalt nivå av valgautomaten.

NRK forsvarer seg med å spørre om hvorfor Rødt skal være med, og ikke Pensjonistpartiet, Kystpartiet eller Piratpartiet.

Siden har debatten rast på Facebook, og nær 7.000 har skrevet under på et krav om at Rødt blir med i partilederdebatten og Valgomaten, men foreløpig har ikke NRK bøyd av.

Dermed risikerer vi den underlige situasjonet at NRK nekter Rødt fremtredende plass i et lokalvalg, med begrunnelsen at de gjorde det dårlig i siste riksvalg. Og det til tross for at Rødt stiller liste i samtlige fylker.

Rødt - tidligere RV - har hatt mellom 30.000 og 40.000 stemmer ved hvert eneste lokalvalg og riksvalg de siste tiårene. Bortsett fra siste stortingsvalg har De Grønne ligget langt under.

Rødt har gode poenger. Partiet er ikke et kortvarig blaff, men har en lang politisk tradisjon tilbake til 70-tallet. Partiet kan fort komme på vippen både i kommunestyrer og på Stortinget, og velgerne trenger å vite hva de si så fall stemmer på.

Nettavisen mener at det er udemokratisk å nekte Rødt å være med i partilederdebatter og NRKs valgautomat. Rødt har hatt jevn oppslutning i en årrekke, i motsetning til de mini-partiene.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Bør Rødt få slippe til, eller har NRK rett i at de må sette en grense et eller annet sted?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.