RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

HVEM HAR ANSVARET? Både Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen og hennes etterfølger som leder i finanskomiteen, Trond Giske, gikk inn for skatteskjerpelser på 15 milliarder kroner i valgkampen.
HVEM HAR ANSVARET? Både Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen og hennes etterfølger som leder i finanskomiteen, Trond Giske, gikk inn for skatteskjerpelser på 15 milliarder kroner i valgkampen.

Uklart hvem som ville øke skatten med 15 milliarder

Sist oppdatert:
En suksess har mange fedre, mens fiaskoen er foreldreløs. Det er en god oppsummering av Arbeiderpartiets feilslåtte valgkamp på skatteskjerpelser.

NETTAVISEN MENER: Selv om Arbeiderpartiet ble advart mot å love 15 milliarder kroner i skatteskjerpelser, kjørte partiet dette frem i valgkampen. Nå ønsker ingen å ta ansvaret for forslaget.

Den fatale beslutningen om å heve skattene med 15 milliarder kroner ble lansert av partileder Jonas Gahr Støre og partiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen i et intervju med Dagens Næringsliv 26. januar i år.

LANSERTE SAMMEN: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og partiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen lanserte forslaget om 15 milliarder i skatteskjerpelser.

I fellesintervjuet beskrev Jonas Gahr Støre og Marianne Marthinsen hvordan skatteskjerpelsene ville slå ut: - Det er særlig de som tjener over én million, som vil få økt inntektsskatt, sa Marianne Marthinsen i intervjuet.

Les mer (bak betalingsmur): Arbeiderpartiet vil øke skatten med 15 mrd.

Både partiets egne medlemmer og eksterne kommentatorer er enige om at dette forslaget var et feilgrep. Ifølge partiets interne undersøkelsen oppga 30 prosent av de som svarte at løftet om 15 milliarder i skatteskjerpelser førte til valgnederlaget.

I dag har pipen en annen lyd. Ifølge Dagens Næringsliv var Marianne Marthinsen en sterk motstander av valgløftet. Hun var heller ikke tilstede på møtet der partiledelsen tok den omstridte beslutningen, ifølge avisens kilder.

Hvis fremstillingen er korrekt, så lanserte og frontet altså partiets fremste finanspolitiske talsperson helhjertet et forslag hun var sterkt imot og advarte mot.

LANSERINGEN: Slik ble forslaget om 15 milliarder kroner i skatteskjerpelser presentert.

Den påtroppende finanspolitiske talspersonen, Trond Giske, vedkjenner seg å ha vært med på vedtaket og tar sin del av ansvaret.

- Medlemsundersøkelsen forteller at skattesaken ble problematisk for oss. Vedtaket ble gjort av enstemmig programkomité, så det må vi sammen ta ansvaret for, sier han.

Lederen for programkomitéen var partiets andre nestleder, Hadia Tajik. Og siden partileder Jonas Gahr Støre personlig frontet forslaget, må vi anta at han var for å tallfeste 15 milliarder kroner i skatteskjerpelser.

Tidsmessig startet Arbeiderpartiets nedgang samtidig med skatteløftet:

  • På snittet av målinger i januar hadde partiet 35,5 prosent av stemmene og 62 mandater på Stortinget.
  • Siden falt det jevnt og trutt til 27,5 prosent og 49 mandater ved valget i oktober.

Fra utsiden er det underlig å følge debatten om hvilke enkeltpersoner som egentlig har skylden for forslaget som ga valgnederlaget, så lenge hele partiledelsen helhjertet argumenterte for 15 milliarder i skatteskjerpelser.

VAR ANGIVELIG MOT: Aps fremste finanspolitiker advarte mot 15 milliarder i skatteskjerpelser.

Slik flertallet er på Stortinget er det ikke utenkelig at Arbeiderpartiet får fire år i opposisjon. Den viktigste lærdommen partiet bør trekke med seg er at velgerne mislikte å få presentert en regning uten en klar beskjed om hva pengene skulle gå til.

Foran valget i 2021 bør Arbeiderpartiet komme med en klar visjon for Norge, og i klartekst fortelle hvordan partiet vil reformere og fornye Norge. Det ville være en fordel om partiets ledende talspersoner er enige om politikken både før og etter valget.

Nettavisen mener at det er underlig å fordele skyld for et forslag hele partiledelsen og alle talspersonene helhjertet støttet i valgkampen. Lærdommen er at velgerne misliker å få en skatteregning uten å vite hva pengene skal brukes til.

Hva mener du? Var forslaget om 15 milliarder kroner i skatteskjerpelser noe alle i Arbeidepartiets ledelse må ta ansvar for, eller må det være lov å si i etterhånd at man var imot?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere