RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statsmininister Erna Solberg famler fortsatt etter en løsning på asylstrømmen som Russland slipper over grensen ved Kirkenes. Her er statsministeren på besøk hos Politiets utlendingstjeneste.
Statsmininister Erna Solberg famler fortsatt etter en løsning på asylstrømmen som Russland slipper over grensen ved Kirkenes. Her er statsministeren på besøk hos Politiets utlendingstjeneste. Foto: SMK

Uten handlekraft mot asylflom fra Russland

Sist oppdatert:
Både regjeringen og opposisjonen er uten reell handlekraft til å stoppe strømmen av asylsøkere fra Russland.

NETTAVISEN MENER: Mens nordmenn må ha visum for å besøke Russland, strømmer det daglig flere hundre asylsøkere den motsatte veien - uten visum. Det er vanskelig å forstå.

Har du et visum med feil reisedato, kan du bli stanset på flyet til Moskva. Russland behandler nordmenn som vil besøke landet firkantet og formalistisk.

- Det er rimelig å tro at strømmen over grensen i nord er organisert. Grensesonen på russisk side er bevoktet, og ingen, selv ikke russere, kommer nær grensen uten sikkerhetstjenestens godkjennelse, skriver oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets stabsskole i et leserinnlegg i Dagens Næringsliv.

Arbeiderparti-politikere vil ha direktefly mellom Kirkenes og Kabul med afghanske asylsøkere som har fått avslag.

Mens dagene og ukene går, strømmer rundt 200 asylsøkere daglig over grensen ved Kirkenes. De kommer i grupper på 10-20 personer, og under halvparten av dem er syrere. Den største andre gruppen er afghanere - folk Russland burde ha et selvstendig ansvar for å hjelpe etter langvarige krigføring i Afghanistan.

Nylig har både Helga Pedersen og Jonas Gahr Støre tatt til orde for charterfly direkte fra Kirkenes til Kabul med afghanske asylsøkere med avslag. Problemet med «planen» er at slike fly ikke får lande i Kabul. I stedet må Norge snike deres egne innbyggerne tilbake til Afghanistan via rutefly.

Det ubegripelige er hvorfor ikke Norge rutinemessig avviser folk som kommer fra trygge Russland ved grensen, slik Russland ville gjort den motsatte veien. Hvis du mot formodning skulle ønske å reise fra Norge til Russland uten visum for å søke asyl, blir du avvist allerede på flyet.

Akkurat nå forlanger Russland at folk som vil reise til Finland må ha Schengen-visum, men ikke de som heller vil til Norge.

Les mer: Krever visum til Finland - ikke til Norge

Russerne sier at de ikke kan nekte folk å reise til Norge. Hvis de holder fast på den holdningen, må vi før eller senere avvise folk uten Schengen-visum ved grensen. Nå bør den norske tålmodigheten være på bristepunktet.

Russland er svært formalistisk og firkantet når landet behandler norske turister og besøkende. Du kan bli stanset allerede på flyplassen i Norge.

Norge er tjent med å ha en likeverdig rett til å reise mellom Russland og Norge, og bør praktisere samme visumbestemmelser som Russland har. Det sikrer forbindelser og næringsliv mellom landene.

Men å stå rolig å ta imot hundrevis av asylsøkere som russerne slipper igjennom sin egen sikkerhetssone til den norske grensen, er en dårlig løsning.

Norge gir ikke opphold til folk som ønsker å flykte fra Russland fordi vi annerkjenner landet som et trygt tredjeland. Da er det underlig at vi tar imot folk som flykter gjennom det trygge landet.

Nettavisen mener at Norge bør gjøre som Russland, og praktisere en streng visumplikt for å komme inn i Schengen-området via Kirkenes. Vi må ikke la oss bruke i det som er et press mot Nato for sanksjonenen etter invasjonen i Ukraina.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Skal Norge fortsatt ta imot asylsøkere som ikke har visum ved grensen mot Russland, eller bør vi være like steile som russerne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere