RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utlandske forbrytere kan like godt sone i utlandet


NØKKELEN: Daværende justisminister Anders Anundsen mottar nøkkelen til Norgerhaven fra statssekretær Klaas Dikhoff i det nederlandske sikkerhets- og justisdepartementet.
NØKKELEN: Daværende justisminister Anders Anundsen mottar nøkkelen til Norgerhaven fra statssekretær Klaas Dikhoff i det nederlandske sikkerhets- og justisdepartementet. Foto: Justisdepartementet
Sist oppdatert:
Soningskøene til norske fengsler er omtrent borte. En viktig årsak er at utenlandske kriminelle soner sine dommer i utlandet.

NETTAVISEN MENER: Soningsoverføring til hjemlandet og leie av fengselsplasser i Nederland har bidratt til å kutte soningskøene radikalt. Slik har også norske lovbrytere fått gjøre opp for seg hurtigere.

I oktober 2013 stod 1.213 dømte personer i kø for å sone straffen i norske fengsler. Nå er det siste offentliggjorte tallet 157 i soningskø, altså tilnærmet ingen soningskø.

Dette er bra av flere grunner:

  • Jo nærmere straffen er til forbrytelsen, desto mer rettferdig for både lovbryter og offer.
  • Rask soning gjør at folk som har gjort opp for seg, kommer hurtigere i gang med sitt normale liv.

Det er flere årsaker til at soningskøen er borte, men en av hovedgrunnene er at utenlandske domfeldte soner hele eller deler av dommen i hjemlandet eller ved fengselsplassene Norge leier i Nederland.

Kriminalomsorgens årsstatistikk viser at statsborgere fra 112 land ble varetektsfengslet i 2012, eller rundt halvparten av alle nyinnsettelser. Fem land markerte seg spesielt: Polen, Romania, Litauen, Albania og Irak.

SPARER FENGSELSDØGN: Overføring til soning i hjemlandet sparte Norge for nesten 37.000 fengselsdøgn i 2016.

Norge overførte 65 fanger til soning i hjemlandet, og sparte på denne måten inn nesten 37.000 fengelsdøgn. Det letter presset på norske fengsler, slik at soningskøene blant norske lovbrytere kan gå ned.

En annen årsak er veksten i soning hjemme med elektronisk kontroll. Rundt 3.000 dommer blir sonet på denne måten årlig, og også det reduserer behovet for fengsel.

SONER HJEMME: Stadig flere soner kortvarige straffer med elektronisk kontroll hjemme.

Det siste tiltaket er leie av 250 fengselsplasser ved det «norske» fengselet Norgerhaven i Nederland. Ifølge NRK og Kriminalomsorgen var det 218 innsatte for et par uker siden - av dem var 80 prosent utenlandske statsborger. Slik har det vært siden fengselet ble åpnet for drøyt to år siden. Av rundt 800 fanger, er nær 80 prosent utenlandske.

KORTERE KØER: Soningskøen nådde en topp i 2013, og har sunket drastisk siden.

Nå forsøker SV å få med seg Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti på å avvikle leien av celler i Nederland. Argumentet er blant annet at soning i Nederland ikke ivaretar det såkalte nærhetsprinsippet - altså at fanger skal sone i nærheten av familie og sitt sivile liv.

Det er ikke så vesentlig når det er snakk om utenlandske fanger, og selv om soningskøen nå er borte, så er det fortsatt viktig å ha kapasitet til å hindre at køene vokser igjen.

Å leie plasser i utlandet er ikke viktig i seg selv, hvis det ikke bidrar til å avvikle norske soningskøer. Men det virker litt forhastet å si skråsikkert at man har kommet dit, så KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad har gjør klokt i å være avventende.

- Vi har ment at det har vært et viktig tiltak på kort sikt for å redusere soningskøen. Men vi kan være med på å avslutte ordningen når vi har nok soningskapasitet i Norge, sier han klokt nok til Dagsavisen.

Nettavisen mener at det er et godt prinsipp at utenlandske lovbrytere soner sin straff i hjemlandet, og at det heller ikke er tungtveiende grunner som taler imot soning i Nederland. Det viktigste er at soningskøene holdes nede.

Hva mener du? Er det greit at Norge leier soningsplasser i utlandet, eller mener du at folk som dømmes for lovbrudd i Norge, også skal sone i Norge?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere