*Nettavisen* Nyheter.

Velgere flommer til Frp i frykt for asylstrømmen

Fremskrittspartiet og Siv Jensen har fått 40 prosent flere velgere siste måned, ifølge en ny gallup. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)

Frykt for en ukontrollert asylstrøm gjør at velgerne flokker seg til det mest restriktive partiet.

07.11.15 02:11

NETTAVISEN MENER: Fremskrittspartiet har fått nesten 40 prosent flere velgere siste måned, ifølge ny gallup. Det er ikke rasisme, men frykt for konsekvensene av en ukontrollert innvandring, som er årsaken.

Fremskrittspartiet er ofte kritisert for å spille «rasismekortet» når gallupene går imot partiet. Men det er knapt tilfelle denne gangen. Det er ikke Frp-utspill, men den enorme asyltilstrømningen som har påvirket velgerne.

Nå ser også Arbeiderpartiet og Senterpartiet hva som skjer, og det er trolig klart flertall på Stortinget for å stramme inn på politikken. Første tiltak er å stanse Russlands utvisning av afghanere til Norge på grensen ved Kirkenes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oppslutningen til Frp har økt fra 11,9 prosent til 16,6 prosent på en måned, ifølge Norfakta. Foto: Faksimile (Nettavisen)

Den ferske gallupen som Norfakta har utført for Nationen og Klassekampen viser at Fremskrittspartiet har 16,6 prosents oppslutning - den høyeste på to år. Vekst på 4,7 prosentpoeng innebærer en vekst i oppslutningen på 39,5 prosent på en måned.

Les mer: Frp gjør sin beste måling på over to år

Fremgang for Frp på meningsmålinger gjør det neppe lettere å få partiet med på et bredt flyktningeforlik. Partiet føler nok at det forhandler ut fra styrke, og kan bli mindre kompromissvillig. Det er farlig. Et av fortrinnene med norsk politikk er å samarbeide i kriser, og det vi nå ser kaller på samarbeid - ikke partitaktikk.

Men det gjelder også de andre partiene. Det har vært stille fra de mest innvandringsliberale de siste dagene. På gallupen får Arbeiderpartiet stryk - partiet har sin svakeste måling på over ett år. De synker med 2,9 prosent til i alt 35,2 prosent, ifølge Nationen.

Når det snakkes om 110.000 asylsøkere til neste år, og kanskje 60.000 av dem over grensen fra Russland, blir det åpenbart for mange velgere at noe må gjøres.

Like åpenbart er det at kostnader på mange hundre milliarder kroner får drastiske følger for hjertesakene til alle partiene og deres velgere.

Nettavisen har tidligere skrevet at et bredt flyktningeforlik må ha med Frp for å være robust. Man kan leve med at lille SV bryter ut, men regjeringens nest største parti må være med. Det innebærer også at de andre partiene må lytte på kravene Frp kommer med til forhandlingsbordet.

Velgertilstrømningen til Fremskrittspartiet er ikke først og fremst en støtte til partiet, men snarere et tegn på at velgerne ønsker en tilstramning av asylspolitikken.

Det reelle spørsmålet er hvor mange flyktninger Norge skal ta imot fra trygge tredjeland som Sverige og Russland, og hvilke tiltak vi er villige til å bruke for å oppnå en reduksjon. Der har Frp nå fått gode kort på hånden, men det vil være uforsvarlig å overspille.

Nettavisen mener at Frps gallupvekst viser at mange velgere er bekymret over en ukontrollert asyltilstrømning. Et bredt flyktningeforlik må innebære en tilstramming av dagens praksis.

GUNNAR STAVRUM

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.