*Nettavisen* Nyheter.

Velgerne advarer den borgerlige regjeringen

Høyres ordfører i Oslo, Fabian Stang, vil være avhengig av støtte fra Miljøpartiet De Grønne for å fortsette. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

De fire borgerlige partiene er valgets klare tapere. Nå har de to år på seg til å snu velgerstrømmen.

15.09.15 00:28

NETTAVISEN MENER: Årets kommunevalg er en klar advarsel til den borgerlige regjeringen og støttepartiene Venstre og Kristelig folkeparti. På rødgrønn side kan både SV og De grønne komme under sperregrensen.

Det er ingen tvil om at statsminister Erna Solberg og Høyre er valgets store taper. Noen klar vinner er vanskeligere å kåre. Både Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne har klar fremgang.

Klikk på bildet for å forstørre.

Resultatet klokken 23.50. Foto: Valagresultat (Valgportal)

Når 76 prosent av stemmene er talt opp, ligger Høyre an til å falle 5,9 prosent fra forrige kommunevalg - og 4,9 prosent siden stortingsvalget. Det er et klart symbol på styringsslitasje.

Høyre ligger an til å tape ordførerposisjonen i Bergen, og kan være avhengige av en hestehandel med Miljøpartiet De Grønne for å overleve i Oslo.

I forhold til stortingsvalget i 2013 holder både Venstre og Kristelig Folkeparti stand. Begge har faktisk en svak fremgang, og valgresultatet er ingen katastrofe for regjeringens to støttepartier. Det tyder på at velgerne aksepterer at de både er støttespillere og kritikere av regjeringen.

Valgets klareste vinner er Senterpartiet. En oppslutning på 9,0 prosent er en stor seier, og fremgangen er klar både fra siste stortingsvalg og forrige kommunevalg.

Ser vi på de store byene, er det som ventet i Stavanger, Bergen og Trondheim. I Tromsø overrasker Rødt med en oppslutning på utrolige 17-18 prosent, og det var en valgvind få forutså.

Oslo er et kapittel for seg. Der går faktisk Arbeiderpartiet tilbake og ligger foreløpig an til å tape et mandat. Ved 23.50-tiden lå Miljøpartiet De Grønne an til å komme på vippen med knappest mulig margin.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er uhyre jevnt i Oslo, selv om De Grønne fortsatt ligger på vippen. Foto: Valgresultat (Valgportalen)

Prognosen ved 23.50-tiden gir 29 mandater til Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti. Dermed kommer De Grønne såvidt på vippen.

De neste dagene vil det bli stor konkurranse om å tolke valgresultatet. Velgerne «straffer» regjeringspartiene, og det er et varsel statsministeren må ta på alvor foran valget i 2017.

Velgerne har også laget et nytt landsdekkende parti, som kjemper side om side med SV om oppslutning. Både SV og De Grønne vil slite med å komme over sperregrensen ved et stortingsvalg. Det vil være avgjørende for makten etter valget i 2017.

Miljøpartiet De Grønne er forøvrig klart sterkere i de store byene enn på landsbygda. Oppslutningen på 8,7 prosent i Oslo er imponerende.

Totalt ser valgresultatet ut til å bli omtrent som ventet. Den største spenningen er utfallet i Oslo. Der har ikke Arbeiderpartiet gjort noe brakvalg. Det tyder på at forslaget om eiendomsskatt ikke var populært.

Nettavisen mener at kommunevalget i 2015 først og fremst ble Miljøpartiet De Grønnes gjennombrudd - samtidig som tilbakegangen for de to regjeringspartiene må være en vekker foran stortingsvalget om to år.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Hva må regjeringen og støttepartiene gjøre for å vinne stortingsvalget i 2017?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.