*Nettavisen* Nyheter.

Vi kan ikke gjemme oss for aksjefallet i verden

Førmarkedet tyder på at New York Stock Exchange begynner rett ned. Foto: Herval (Flickr.com)

Dagens kursfall ved Oslo børs er en dramatisk påminnelse om hvor avhengig Norge er av verden utenfor oss.

24.08.15 15:15

NETTAVISEN MENER: Når aksjeboblen sprakk i Shanghai, bekymrer verden seg. Og det smitter også i Oslo.

Et kursfall på 6,0 prosent er dramatisk.

Det er riktignok langt unna krakket i oktober 1987, men det tilhører heldigvis sjeldenhetene med så sterke kursfall på en enkelt dag.


Til nå i dag har aksjeverdiene på Oslo børs sunket med 110 milliarder kroner, og ved 14-tiden lå mandag 24. august an til å bli den verste dagen på fire år.

Les saken: Børsraset skreller bort 110 milliarder kroner

Som analysesjef Lars H. Mikelsen i Norcap formulerer det: - Kina er gnisten som antenner skogbrannen, men det er det tørre gresset som er årsaken.

Dagens kraftige kursfall fjernet i et jafs hele oppgangen som har vært det siste året.

Klikk på bildet for å forstørre.

Du kan følge aksjekursene her: Kurser på Nettavisen Stocklink

I første omgang betyr et aksjefall tilsynelatende ikke så mye for folk flest. Oljefondet er riktignok 400 milliarder kroner «fattigere» på noen dager, men slike svingninger er en del av virkeligheten for et av verdens største aksjefond, og ligger også til grunn for investeringsfilosofien.

Det mest alvorlige er likevel bekymringen for at farten er på vei ned i den kinesiske økonomien. I seg selv er det negativt for verdensmarkedet - ikke minst for de to varene Norge er spesielt opptatt av; olje og fisk.

De ferske nedskrivingen av kinesisk valuta bidrar til uroen. I praksis setter Kina ned prisen på egne varer, samtidig som utenlandske varer blir dyrere for kineserne. Begge deler er negativt for verden utenfor.

At Oslo børs får en korreksjon, er ingen bombe. Oljeprisen nærmer seg 40 dollar per fat, og hele Vestlandet føler konsekvensene i form av mindre investeringer og oppsigelser. Vi må mer enn ti år tilbake for å finne tilsvarende lave oljepriser, og få tror på rask oljeprisvekst.

Det er en mager trøst at børsfallet er globalt. Wall Street raste utfor på fredag, fallet fortsatte i Asia natt til i dag, med kraftige fall både i Shanghai og Tokyo. Også på de viktigste europeiske børsene i Frankfurt og London er det kraftige fall til nå i dag.

Det store spørsmålet er hvordan utviklingen blir på Wall Street når markedet åpner senere i dag. Handelen på det såkalte førmarkedet er illevarslende og indikerer at aksjekursene vil falle ytterligere fire-fem prosent i dag.

Nettavisen mener at kursfallet først og fremst bør minne oss om hvor avhengige Norge er av verdensmarkedet, og at selv ikke Oljefondet kan beskytte oss mot nødvendig omstilling.

GUNNAR STAVRUM

Er du urolig for børsfallet, eller tror du det er forbigående?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag