RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil høre Trond Giskes forklaring før dommen


VIL HØRE GISKES FORKLARING: Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jette F. Christensen.
VIL HØRE GISKES FORKLARING: Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jette F. Christensen. Foto: Morten Brakestad (Stortinget)
Sist oppdatert:
Ingen kan kreve å være Arbeiderpartiets nestleder. Men Trond Giske har rett til å forklare seg før dommen felles.

NETTAVISEN MENER: Kampen om å være Arbeiderpartiets nestleder handler både om makt og tillit. Men Arbeiderpartiet vil aldri få ro hvis ikke prosessen mot Trond Giske blir åpen og rettferdig.

Ledelsen i et parti blir valgt av medlemmenes tillitsvalgte på partiets landsmøte, og blir gjerne til som et kompromiss av ulike interesser. Slik er det også i Arbeiderpartiet, der Trond Giske hadde solid støtte og tillit.

Samlet kunne partiets medlemmer leve med trioen Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Trond Giske som toppledelse, og Ap-leder Gahr Støre har rett i at det ikke er han som velger eller avsetter nestleder.

Men avtalen mellom Jonas Gahr Støre og Trond Giske er at sistnevnte fratrer på ubestemt tid. Avtalen innebærer at Jonas Gahr Støre tar beslutningen om - og eventuelt når - Trond Giske kan tre inn igjen.

Sentralstyret støtter partilederens opplegg for å behandle varslene mot Trond Giske. I utgangspunktet er det en ryddig prosess hvor Trond Giske blir konfrontert med anklagene og får forsvare seg uten å være forhåndsdømt.

Når partileder Jonas Gahr Støre uttaler at han «tror på varslerne», så er det en ordbruk som ligger farlig nært forhåndsdømming. Trolig mente han å si at man tror på varslernes subjektive opplevelse av hva som skjedde - uten at det er en fasit før man har hørt Trond Giskes versjon.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jette F. Christensen formulerer det presist på Facebook: - Vi ble enige om at varslene skal behandles grundig, der varslene legges til grunn og med kontradiksjon, og så raskt som mulig finne en konklusjon ut fra det. Det fattet vi vedtak om og det er jeg enig i.

Partileder Jonas Gahr Støre valgte en klok strategi da han anbefalte at Trond Giske frivillig fratrådte, slik at man får tid til en grundig og rettferdig prosess hvor begge parter blir hørt og kommer til orde. Nå bør Gahr Støre holde fast med den planen.

Verken internt i partiet eller utad hos velgerne vil det bli tillit til prosessen uten at man får et visst innsyn varslingene, og kan gjøre seg opp en oppfatning av om anklagene er alvorlige eller ei. Varslene kan offentliggjøres i anomymisert form, med respekt for personvern.

De episodene som foreløpig er kjent er ikke svært alvorlige hver for seg.  Men Trond Giske har fått en skrape og tatt selvkritikk på hvordan oppførselen hans har virket på andre mennesker.

Det er bra at partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng har engasjert en juridisk rådgiver for å gjøre prosessen så ryddig som mulig. Målet må være en behandling og et utfall som oppleves som rettferdig av begge parter, basert på premisser som tåler dagens lys.

Trond Giske kan ikke kreve å få tillit fra andre. Tillit er lett å rive ned og tungt å bygge opp. Uansett utfall er Trond Giskes maktbase og tillit svekket betydelig av de siste ukenes hardkjør.

Men det gjør ham ikke til fritt vilt. Selv en person som anklages for seksuell trakassering har krav på rettssikkerhet. Når nestleder Hadia Tajik leser høyt fra anklagene uten at Trond Giske får gi sin versjon, så gjør hun prosessen mindre rettferdig, og det er overraskende av en jurist.

Enten er de såkalte varslene er så grove og overbevisende at de tåler Trond Giskes tilsvar. I så fall er det både unødvendig og skadelig å forhåndsprosedere dem i sentralstyret. I motsatt fall blir det lett oppfattet som et uryddig innslag i en maktkamp, og en opptreden som skaper dype sår.

Nettavisen mener at Arbeiderpartiet må være tydelige på at det ikke er felt noen forhåndsdom over Trond Giske, og at han får forsvare seg reelt - og ikke i en skinnprosess der alt allerede er avgjort.

Hva mener du? Har du tillit til at Trond Giske får en rettferdig behandling, eller er saken allerede avgjort?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere