RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Villig til å la andre dø for islam og sharialov i Norge

I tre år har filmskaperne fulgt islamisten Ubaydullah Hussain. Programmet blir sendt om igjen på NRK Brennpunkt på fredag formiddag, og det finnes på nett-tv.
I tre år har filmskaperne fulgt islamisten Ubaydullah Hussain. Programmet blir sendt om igjen på NRK Brennpunkt på fredag formiddag, og det finnes på nett-tv. Foto: Skjermdump (NRK Brennpunkt)
Sist oppdatert:
Filmdokumentaren «Den norske islamisten» gir et rystende innblikk i et miljø som vil dø og drepe for Allah.

NETTAVISEN MENER: Høyesterett tok en viktig beslutning da de stadfestet journalisters rett å beskytte kilder og ha kontroll over eget kildemateriale. Uten dommen ville vi ikke fått filmer som «Den norske islamisten».

Det er snart to år siden Ubaydullah Hussain kjørte en 18-årig norsk gutt til Gøteborg, slik at han kunne fly til Syria og krige for IS.

Ubaydullah Hussain kjørte den 18-årige gutten som ville til Syria.

Ombord i bilen satt også fotograf og filmskaper Adel Khan Farooq, som arbeidet med en dokumentarfilm om det norske islamistmiljøet sammen med filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Du kan lese mer her: Den norske islamisten

Både rekruttering og tilslutning til IS er forbudt etter norsk lov. Derfor ønsket Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) å beslaglegge råmaterialet for filmen, og bruke det som bevismateriale i straffesaken mot 18-årigen og Ubaydullah Hussain.

Høyesterett slo fast at filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen hadde rett til å nekte å utlevere kildematerialet til PST.

Både i Tingretten og Lagmannsretten fikk PST medhold i beslaget, men Høyesterett sa nei - og bekreftet det viktige kildevernet: - Etter mitt syn er Rolfsens prosjekt i kjernen av undersøkende journalistikk, sa førstevoterende høyestrettsdommer.

Les saken: Filmskaper Rolfsen vant over PST i Høyesterett

Dermed måtte norsk politi etterforske og bevise straffskylden på vanlige politimetoder, uten at journalistenes kildevern og rett til kildematerialet ble brutt.

I forgårs kom dommen fra Oslo tingrett, som viser at politiet klarte å overbevise retten uten å bruke filmopptakene.

Les mer: Ubaydullah Hussain dømt til ni års fengsel for rekruttering til IS

Sett fra PSTs side ville det vært lettvint om de bare kunne beslaglagt journalistisk kildemateriale. Men dommen viser at politiet kan etterforske slike saker uten å bryte det fundamentale kildevernet.

Og det er avgjørende for at slike filmer kan skapes. Uten en tillit til kildebeskyttelse, ville ikke Adel Khan Farooq og Ulrik Imtiaz Rolfsen kunne laget den viktige og rystende filmen.

Du kan se den her: Den norske islamisten

Filmen ga et unikt innblikk i et miljø som er villig til å dø i kampen for islam, og som ønsker å innføre sharialover i Norge. Det mest skremmende er at personene fremstår som varme og menneskelige, men samtidig som kyniske og fanatiske.

Reaksjonene på sosiale medier var sterke: «Lenge siden jeg har blitt så provosert. Og skremt».

Vi forstår ikke islamistene ved å demonisere dem, selv om handlingene deres er djevelske.

Nettavisen mener at Høyesterett traff en viktig avgjørelse ved å stå opp for kildevernet og demokratiet. Dermed fikk samfunnet et viktig innsyn, samtidig som politiet klarte å etterforske saken på vanlig måte.

Hva mener du? Er kildevernet viktig, og hva er din reaksjonen på filmen «Den norske islamisten»?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere