Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Aina Stenersen

Oslo MDGs overtramp mot eldre i matveien

Programutvalget i Oslo MDG vil kutte i kjøtttilbudet til eldre i Oslo på sykehjem med hele 80 prosent. Dette er et radikalt forslag som rammer eldre i Oslo hardt, og er helt uaktuelt.
De eldre skal ikke tas fra muligheten til å spise kjøttkaker.
De eldre skal ikke tas fra muligheten til å spise kjøttkaker. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Som om en del av en satsing på bedre ernæring, foreslår programutvalget i byrådspartiet nå å redusere kjøttforbruket i kommunens kantiner og institusjoner med 80 prosent innen 2023. Altså en drastisk inngripen i enkeltmenneskets valgfrihet.

For vår del skal eldre få bestemme mer, ikke mindre over sin egen hverdag, og eldre som har vokst opp med kjøttkaker, medisterkaker, koteletter, oksestek, ribbe, skinke og f. eks salami, skal ikke fratas dette på sine siste dager av et langt liv. Et variert kosthold, er et godt kosthold.

Utfordringen i Oslo, er at vi har for mange eldre som er underernærte. 3 av 10 på sykehjem i Oslo er enten moderat eller alvorlig underernærte. Andelen med risiko for underernæring har økt fra den første målingen i 2016. Det er generelt stramme budsjetter til maten i eldreomsorgen, og bare pris- og lønnsstigningen alene tilsier at budsjettene bør økes.

Kosten til eldre skal også tilpasses av helsemessige årsaker, ikke av at enkelte politikere skal vinne klimakampen på sykehjemmene i byen vår.

Aina Stenersen, Frp

I FrPs alternative program til 2019, foreslår vi å øke satsningen på mat på sykehjem med hele 35 millioner kroner mer enn det rødgrønne byrådet i Oslo, som nettopp styrer byen sammen med MDG. Vi foreslår blant annet 30 millioner kroner til å teste ut flere kjøkken på sykehjem, og 5 millioner ekstra på toppen av byrådets sin bevilgning, for å øke satsen på mat per dag. Vi vil også ha en holdningsendring, slik at å lage mat sammen med beboerne kan prioriteres enda høyere. Vafler, kaffe, og noe «attåt», skaper større trivsel.

Vi har også foreslått i Oslo bystyre å teste ut flere lokalekjøkken på sykehjem, så middagen kan lages fra bunnen av. I dag kommer mesteparten av maten i Oslo fra et sentralkjøkken, som så sendes bredt ut. I Danmark lages maten faktisk på sykehjemmene.

Vi har en lang vei å gå for å gi eldre den matopplevelsen de fortjener, og kan få velge selv, og Oslo MDG sitt forslag om å fjerne hele 80 posent av kjøttet til de eldre i Oslo, er uaktuelt.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).