Aina Stenersen

Oslobyrådets sanne ansikt kom frem i dokumentaren om St. Halvardshjemmet

I fjor sommer raste beboere, jeg og alle andre som jobber med eldrepolitikk over nedleggelsen av Furuset-hjemmet. Nå er vi alle blitt berørt av NRK sin dokumentar om St. Halvardshjemmet.

Eldrepolitikken i Oslo har helt klart dessverre en klam rødgrønn tråd. Oslo kommune ønsker å redusere antall sykehjemsplasser og forlenger ikke avtalen om drift av Kirkens Bymisjons? sykehjem i Oslo. Det er påtagelig at sykehjemmet ikke er kommunalt, og at eldrebyråden selv sitter i NRK dokumentaren og sier at hun skal gjennomgå listene for hvilke sykehjem som trenger oppussing en gang til.

De fleste med et bankende hjertet som så dokumentaren til NRK om St. Halvardshjemmet i går kveld ble både rørt over både de eldres og ansattes engasjement, og irritert over hvordan byrådet i Oslo stryker sykehjemsplasser med enkle pennestrøk. https://tv.nrk.no/program/kmte30000717/st-halvardshjemmet

Kommunen har bestemt å redusere antall sykehjemsplasser i byen. I tillegg til St.Halvardshjemmet, blir det også kutt og nedleggelser ved Furuset sykehjem, Lille Tøyen sykehjem og Norabakken.

Det å frarøve beboere og ansatte ved et av Oslo sine eldste, beste og varmeste sykehjem burde ikke gå så stille for seg. Mens «Skal vi danse» deltagerne svømmer i oppslag og Sophie Elise har har tryna inn i valgkampen går de eldrepolitikken fullstendig under radaren. De få sakene eldreomsorg er frontet av stortingsrepresentant Bård Hoksrud, og gjør en ypperlig jobb der, men jeg savner virkelig fokus på eldrepolitikk. Det kan jo være at det passer seg slik at eldrepolitikk blir nedprioritert på dagsorden, da partiene virkelig spriker i oppfatning over hva som er viktig for våre eldre. Mens Oslo FrP vil opprette et eget fond for opprettelse av sykehjemsplasser i Oslo, legger eldrebyråden plasser ned. Enkeltrom tilknyttet bad og WC tas ut av drift, institusjonsplasser reduseres, og brutte løfter om at eiendomsskatten skal brukes til bedre eldreomsorg forsvinner i et lett kaos av debatter om skatteletter og om norske verdier diskutert direkte fra «gøyale» naturmonumenter.

Byrådet begrunner nedleggelsen med at færre vil i fremtiden trenge sykehjemsplasser. Dette samtidig som mange får avslag på sykehjemsplasser i bydelene hvilket blir begrunnet med at de ikke er «syke nok». Økonomien spiller også inn for hver enkelt bydel. Derfor vil Oslo FrP øremerke midler til hjemmetjenesten, og sette av et fond til nye sykehjemsplasser.

Jeg undres over at eldrebyråden ikke tar en skikkelig gjennomgang av denne listen over tilbud som Oslos? eldre står i fare for å miste. Det var trist å se pårørende diskutere situasjonen sin med rødgrønne politikere i dokumentaren, for de hadde så rett alle sammen. Det var ikke veggene, dørene og møblementet som lagde et godt sykehjem på St. Halvardshjemmet. Det var beboerene og de ansatte, i et empatisk, medisinsk og kjærlighetsfullt samspill. Sånn bør våre eldre ivaretas og det er jeg og resten av FrP garantisten for!

Av: Aina Stenersen

 

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.