*Nettavisen* Nyheter.

22. juli - da vi valgte demokratiet!

Terror er å skape frykt. Ikke bare i øyeblikket, men gjerne for lang tid fremover. Folk skal hindres i å tenke og handle fritt og slik de liker og ønsker det. Politisk terror har mer enn all annen terror frykt som mål. Det var også Anders Behring Breiviks mål: Det norsk folk skulle endres fra å være åpne, rause og internasjonale mennesker. Med drap på 77 mennesker, de fleste av dem unge, håpefulle, skulle nordmenn skremmes vekk fra det multikulturelle og internasjonale samfunnet. Dette har Breivik mislyktes i.

Det er ikke uten grunn at Breivik mislyktes i sin plan. Det norske samfunnet er solid forankret i demokratiet. Helt siden 1814, og gjerne før det, har man funnet løsninger i fellesskapet. Kompromisser og gjensidig respekt, på tvers av politisk ståsted, religiøs identitet og etnisk tilhørighet har dannet grunnlag for det demokratiet som vi i dag kjenner og nyter godt av. Det er lov å være uenige om det meste. Det er imidlertid ikke lov å bruke vold, misbruke makt og utøve terror for å nå sine mål. Derfor har det norske folk avvist Breiviks forsøk på å endre samfunnet med vold og terror.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Dette bildet, med Utøya i bakgrunnen, er tatt 26. juli 2011. Helt siden terrorangrepet har folk lagt ned blomster på denne steinen. Foto: Frode Johansen (Ringerikes Blad)

Et klart tegn på Breiviks nederlag er at AUF tar Utøya i bruk i dag. Breivik mislyktes i å skremme unge mennesker fra å være politisk selvtenkende og fylt med nestekjærlighet og internasjonal solidaritet.

Forskjellige måter å håndtere terror
På en slik dag som 22 juli skal vi være ydmyke overfor mange land og samfunn som sliter med terror. Vi hadde historiske grunner til å håndtere terroren og dagene og årene etterpå, men ting skjer ikke av seg selv. Blir man rammet av terror har man klare valg: Samfunnet kan velge å forbli demokratisk, humanistisk og åpent, slik vi valgte å gjøre. Eller samfunnet kan velge å bli redde og svare med massiv maktbruk, vold mot meningsmotstandere, innstramme og innsnevre demokratiske rettigheter og bruke statsmakten uhemmet. Mange land rundt omkring i verden velger det siste. Da ender det galt uansett.

Fellesskapet må vise respekt
Vi må samtidig huske at det er forskjell mellom individet og fellesskapet. Det norske felleskapet har taklet terrordåden bra, men enkeltmennesker som ble rammet av terroren direkte eller indirekte sliter fortsatt. Her må fellesskapet vise respekt for de menneskelige prosessene som hvert individ må gå igjennom for å håndtere sin egen sorg på sin egen måte. Fellesskapet må bare stille opp med midler og raushet overfor de som ble rammet slik at de klarer å håndtere og bearbeide sorgen.

Oslo, 22 juli 2015

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.