*Nettavisen* Nyheter.

Julen, freden, fremtiden - for palestinerne

Vi går inn i julehelgen. Velfortjent og rolig. De aller fleste har gledet seg til julen og vil få en fin feiring med sine kjære rundt seg. Ikke alle, imidlertid, har dessverre gledet seg til julen. Noen er ensomme, andre frykter forventningene de ikke vil takle. Noen har en voldelig partner og frykten for at volden vil tilta i helgen har bekymret dem lenge. Mange vil oppleve at partneren eller pappa eller mamma drikker seg full og vil bli en belastning heller enn en man skal dele julefreden og julegleden med. De av oss som har familie og trygge rammer rundt oss, vi som har gledet oss til jul, vi må i det minste tenke på alle de som har det vanskelig i julen. Julen bør være tid til ettertanke.

Tross alle utfordringer er vi et stabilt land med god økonomi, og mest av alt et fredfullt og fritt land. Vi må derfor ofre en tanke eller to til millioner av mennesker som har måtte forlate sine hjem på grunn av krig, forfølgelse og overgrep. Noen av dem har banket på vår dør. Vi må ta dem imot med respekt og verdighet. De har krav på å få behandlet sine saker innenfor norsk lovgivning og våre internasjonale forpliktelser. Mange av dem vil få lov til å bli, andre vil måtte forlate landet. Begge deler må bli møtt med varme, respekt og rettssikkerhet.

Klikk på bildet for å forstørre.

 Det er en annen gruppe flyktninger som vi må huske når avisoverskriftene er dominert av flyktninger fra Syria, Afghanistan og Eritrea: De palestinske flyktningene! De som har bodd i flyktningleirene siden de ble fordrevet for sine hjem i 1948. De ble fordrevet fra sine olivenlunder med ydmykelse og nøklene til forfedrenes hjem i bagasjen. Disse nøklene er overlevert fra far til sønn i flere generasjoner. De bor som rettighetsløse i nabolandene. De bor fortsatt i flyktningleire som var ment for å være midlertidige. Her har de blitt boende generasjon etter generasjon. I få land har de fulle rettigheter. I noen land har de ingen rettigheter. De er vår generasjons dårlige samvittighet. De fortjener å vende tilbake til sine hjem og få bedre behandling enn det verden har gitt dem i 67 år. Uansett hvor håpløs og uløselig Palestinakonflikten måtte se ut som, må denne konflikten løses slik at de palestinske flyktningene kan få rettigheter som vi andre nyter godt av og en forutsigbar fremtid.

I disse juletider hvor fred, forsoning og tilgivelse er rettesnor, må det reflekteres over hvordan palestinske folk kan få sin fred, frihet og verdighet tilbake.

God jul!

Akhtar Chaudhry,
medlem av SVs sentrale utvalg

Stord, 23.12.15

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag