La muslimske kvinner definere sin egen islam

Hadia Tajik har giftet seg med en ikke-muslim mann, jeg har giftet meg med en ikke-muslimsk kvinne. Likevel er det Hadia som stadig blir avkrevd svar som om hun har begått en kriminell handling. Det har hun ikke. Det at kvinner stilles andre krav enn menn, må vi menn, og muslimer, ta på alvor.

Vi lever i 2015 hvor migrasjonen er så kolossalt at bare lille Norge huser alle verdens religioner og kulturer. Da vil det uunngåelige skje: Mennesker vil finne sammen over religiøse og etniske grenser. Det er naturloven. Det må vi finne oss i, og faktisk være glad for.

 

Hadia kreves svar av flere. Hennes privatliv prøves gjort til en offentlig sak. Det er en overtramp. Selv ikke Arbeiderpartiets nestleder skal utstille sitt privatliv til offentlige skue. Hun velger heller ikke å gå inn i debatten om sin tro. Det er klokt. Hun er en politiker, ikke en teolog. Det interessante er at ingen av de som krever svar fra Hadia om hennes tro, kan selv påberope seg teologisk kompetanse. Det morsomme er at den som har religionskompetanse i Norge, nemlig Kari Vogt, prøves underkjent sin kompetanse.

Muslimer verden rundt prøver å definere sin islam i det 21. århundre. Det er en kamp som pågår både med ord og kanonkuler. Midtøsten er den ene ytterligheten. Der bruker gale menn brutalitet på å tolke og implementere sin islam.

På den andre siden prøver muslimske kvinner å definere sin stilling innen islam. Mange har tatt på seg hijab, mens bestemødrene dere kastet burka i sin tid. Andre velger å gifte seg med menn som ikke er muslimer, men selv beholder sin muslimske identitet oppe. Vi er lei av narrespillet om at alle andre enn individet selv definerer om noen er muslim eller ikke. Troen er en sak mellom individet og skaperen. Det viktigste er individet selv. Det sier også Koranen: «Ingen står ansvarlig for andres handlinger». Den slår fast at en har frihet til å velge, for så å stå til ansvar for egne handleringer. Det er det det hele dreier seg om.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.