Og hvor er sunn fornuft da?

På Stord, Hordaland, har vi en liten, men relativt romslig handleklynge på Heiane Storsenter. Midt i handelssenteret har vi selvsagt en parkeringsplass ? selvsagt gratis. Rundt P-plassen finner man et Coop Ekstra, en blomsterhandel, Clas Ohlson, et apotek, Europris, Intersport, Biltema, en bank, Elkjøp, Bygg Max, Jysk, et gatekjøkken, en cafe, Sparkjøp, Kiwi, en sjømatbod, Elkjøp, og. Som alle andre småsteder i Norge, må man selvsagt kjøre til dette handlesenteret. Det går visst ingen trikk eller T-bane dit, og bussen går en gang om timen ? frem til kl 1700. Et helt nabolag kjører til Heiande-senteret og gjør sin daglige handel og er fornøyd. Men hva om du i samme sleng vil postlegge et brev? Det måtte vi nemlig, i dag. Er det en postkasse i eller et postkontor i nærheten? Men det finnes jo kun 40 postkontorer i hele Norge. Så det å forvente at det skal ligge et postkontor her er å tro på julenissen. Men en postboks som kunne henge på veggen ved Ekstraet? Det hadde vel vært logisk ? og ikke mist miljøvennlig. Moderne byutvikling handler nettopp om å plasser flest mulige offentlige og kollektive funksjoner nær hverandre slik at man sparer miljøet for unødvendig kjøring og dermed belastning.

 Jo da, det var en Post-i-butikk-sak i Coop Ekstra frem til forrige uke. Man kunne kjøpe frimerker og postlegge et brev samtidig med at man hadde handlet melk og brød, vært innom apoteket, handlet sjømat eller besøkt banken. Men så fant markedskreftene at en annen butikk skulle få denne funksjonen.

Plantasjen (!) som har vunnet anbudet, ligger langt utenfor senteret. Denne butikken har ingen direkte kobling til resten av senteret. Det sier seg selv at man kjører ikke daglig til Plantasjen, noe man gjerne gjør til den lokale matvarehandelen, banken eller apoteket. Man må faktisk kjøre dit ? ens æren å postlegge et brev (Dét gjorde vi i dag.) Det går selvsagt ingen buss dit om man vil postlegge brevet. Ikke nok med at det avsidesliggende plantebutikken har vunnet anbud og skal selge frimerker og behandle rekommandert brev, man har rett og slett fjernet postkassen fra lokalsenteret. Folk skal tvinges til å kjøre til en butikk langt utenfor sentrert kun for postlegge et lite brev. Slik virker markedskreftene. Dette er hverken god service, distriktspolitikk, miljøpolitikk eller sunn fornuft. Forstå den som kan!

Stord, 02.07.2015

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.