*Nettavisen* Nyheter.

Paris under angrep igjen

Kl er 0309. Jeg blir vekket av alarmen som ble satt på slumring for noen minutter siden. Jeg skal ta et tidlig fly til Afrika. Jeg har gledet meg til min første reise til Afrika.

Jeg ser på mobiltelefonen. Ser at noen har meldt seg trygge i Paris. For h?, tenker jeg. Nå igjen? Jeg vet selvsagt ikke hva som har skjedd, men hjernen kobler meldingene til noe uvanlig og farlig. Jeg åpner telefonen. Nettavisen melder koordinerte terrorangrep i Paris. Over 100 mennesker meldes drept. Europa er under angrep igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

 Vi vet ennå ikke med sikkerhet hvem som står bak, men for ofrene og pårørende er det uansett ikke viktig hvem som står bak. Tapet og smerten er den samme. For Paris, Frankrike, Europa og verden er det selvsagt viktig å vite hvem som står bak. Ikke minst europeiske muslimer vil vite hvem som står bak.

Det er ikke mange måneder siden Frankrike ble rammet av flere koordinerte terrordåd. Det er ekstra smertefullt at Paris rammes igjen. Verdiene som frihet, likhet og brorskap er satt på prøve. Igjen! Det samme er Europa.

Mye tider på at terroristene hadde muslimsk bakgrunn. I en tid hvor mange muslimer fra Syria søker tilflukt i Europa, og debatten om hvor mange asylanter og muslimer Europa kan ta imot, går høylytt, er det ikke hyggelig at islamister ser ut til å ha gjennomført terrorhandlinger i Europa igjen. Dersom deg er islamister som står bak terroren vil målet være å splitte Europa. Sette det liberale Europa opp mot det mindre liberale og islam- og muslimkritiske Europa. Verdier som likhet og brorskap er utfordret og satt under press.

Hvorfor velger muslimer å gjennomføre terrordåd mot sitt eget kontinent?
Dersom det viser seg nå at det er mennesker med muslimske bakgrunn som står bak denne udåden, må det muslimske europeiske fellesskapet ta dette på alvor. Debatten er i gang, men har ikke kommet så langt at man klarer å analysere ting klart nok. Det motet som trengs for å gå inn i oss selv og se hva er det som gjør at unge muslimer, født og oppvokst i Europa, forlater Europa og slutter seg til terrorregimer som IS, kommer hjem og utfører terrorhandlinger på eget kontinent, må frem. Lars Akerhaug utfordrer europeiske muslimer nettopp på dette i sin siste bok. Boka handler den norske terroristen Hassan Abdi Dhuhulow og hva er det som får unge europeiske muslimer til å delta i terror.

Europeiske politikere må analysere sine disposisjoner
De europeiske politikerne er nødt for å se hvilke koblinger våre politiske disposisjoner har til at mange muslimer får det forholdet de får til den europeiske politikken overfor den muslimske verdenen. Terroristene skal selvsagt ikke styre v år politikk, men en ærlig og realistisk analyse av våre disposisjoner er absolutt på plass.

Hvor har sikkerhetsmyndighetene vært?
Til slutt kan man spørre seg hva har franske sikkerhetsmyndigheter gjort i løpet av de siste månedene etter terrorangrep på Charlie Hebdo? Hvordan er det mulig at flere terrorister klarer å planlegge og gjennomføre koordinerte terrorangrep p hjerte av Paris? Har noen sovet i time? Noen må t ansvar.

Akhtar Chaudhry, Oslo, Gardermoen

14.11.2015

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.