Samlet kraft mot IS er velkommen

Av og til er man heldig. Du trenger ikke å vente lenge på at ønskene dine blir oppfylt. To dager siden ytret jeg et ønske på denne bloggen om at de muslimske landene skulle forne seg mot terror (nærmere bestemt IS). «Først og fremt må de såkalte muslimske land forenes i kampen mot IS. De må legge egne kortsiktige mål til side og forenes mot denne gruppen som er blitt så stor og farlig at muslimer ikke kan leve med den lenger». Det er både riktig og nødvendig at muslimske land tar terroren på alvor og ser hvilke skader den volder millioner av mennesker, muslimene renommé generelt og verdensfreden.

 



I dag kom meldingen om at dette er i ferd med å skje. «Saudi-Arabia og 33 andre land kunngjorde sent mandag kveld at de har dannet en militærkoalisjon som skal bekjempe terrorisme», skriver NRK. Her snakker vi om Qatar, Malysia, Tyrkia, Pakistan og Egypt. Disse er viktige og mektige land i den muslimske verden. De har militær- og etterretningskapasitet. Denne alliansen ønskes velkommen.

Her dreier det seg om land som har, på en og samme tid, svake og sterke etterretningstjenester, hærstyrker og andre militærkapasiteter. Pakistan, for eksempel, som er en del av denne alliansen, har en av verdens 10 beste hær og dens militæretterretningen er beryktet. Likevel har både denne etterretningsorganisasjonen og hæren selv vært rammet av alvorlige terroranslag. De har hverken kunne forutse eller hindre terror. Det samme gjelder Tyrkia. Det er likevel ikke usannsynlig at alle disse landene samlet kan bety en betydelig motkraft mot terror.

 



For oss i Vesten, er det viktig at vi passer på og bidrar til at denne nye alliansen ikke blir brukt som en undertrykkende kraft i muslimske land. Det er ikke til å stikke under en stol at menneskerettigheter og sivile rettigheter og friheter har svake kår i mange muslimske land. Regimene har lenge holdt befolkningen under streng kontroll. At det er Saudi Arabia som skal lede denne alliansen, er ikke udelt positivt. Denne styrkede alliansen mot terror kan fort utnyttes til å frata folk grunnleggende menneskerettigheter eller slå hardere til mot tanker, ideer og bevegelser som myndighetene ikke liker. Det er ikke velkommen!

Akhtar Chaudhry

Medlem av SVs sentrale arbeidsutvalg

15.12.15 Oslo,

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.