RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Akhtar Chaudhry

Takk, Hajrah II

 

Kjære Hajrah,

Første gang jeg leste om ditt utspill om «fredens ring» rundt synagogen i Oslo, ble jeg veldig glad. Medmennesker hadde mistet liv i Frankrike, Belgia og Danmark, og muslimer hadde vært involvert i ugjerninger. Da var det tung tid for oss alle, og muslimer hadde det litt tyngre enn andre. Ditt utspill kom som en frisk bris. Endelig skulle en ung muslim vise at vi muslimer er ikke terrorister, men vanlige mennesker som ønsker å leve i fred og harmoni sammen med våre medborgere.

 Det var ungdommens arena
Jeg bestemte meg umiddelbart for å holde meg unna markeringen. Jeg støttet utspillet ditt helhjertet, men ønsket at det skulle være ungdommens arena. Da var det viktig at folk som meg holdt en lav profil og avstand til tiltaket. Jeg kom selvsagt for å høre på deg. Jeg stod 15 meter unna deg, på den andre siden av Bergstien og hørte på deg. Du er en av de beste talerne jeg noen sinne har hørt. Du var tygg, klar og gjennomtenkt. Du talte fra hjertet, til hjertene. Du talte godt. Jeg omtalte talen din i et blogginnlegg og takket deg.

Et tankevekkende innlegg du skrev
Jeg har nå lest et innlegg du har skrevet i Aftenposten. Det var tankevekkende. Mens nyheten om «fredens ring» har gått verden rundt og Norge er stolt av deg, er du fortvilet og lei deg. Du har grått. Det vekker mange tanker og følelser i meg.

Du er ikke en sau som følger en saueflokk. Du «følger ikke strømmen bare fordi det er det enkleste», som du skriver. Det viste du jo også den dagen du stod foran synagogen i Oslo. Bare de som følger hjertet sitt og viser mot skaper historie. Du har skapt historie. Du har satt spor etter deg. Dette er Norge takknemlig for og dette skal du være stolt av, ikke fortvilet over.

Jeg forstår at du har fått masse negativt oppmerksomhet. Det er trist, men ikke overraskende. Det du gjorde var noe så unikt at mange i det muslimske fellesskapet ble overrasket. De som lever med konspirasjonsteorier har sikkert laget sine mørke historier om deg. Det skal du ikke bry deg om.

Mange er sikkert misunnelige. Andre ønsker å knekke deg. De liker ikke motet og framsyntheten som du har vist. De er redd hva du vil bety i fremtiden. Jeg er trygg på at du ikke vil la deg knekke. Jeg er sikker på at dine venner som støttet deg frem til «fredens ring», vil nå slå ring rundt deg.  Det er behov for deg i vårt samfunn.

Du har et solid etisk fundament
For å kunne gjøre noe så modig som å danne en solidarisk ring rundt en synagoge må en muslim ha et sterkt politisk, moralsk og personlig fundament, historien tatt i betraktning. Som en syttenåring har du allerede dette fundamentet. Dèt er imponerende, og da er det ikke rart at du har klart å danne en slik ring. Du har vært rettferdig. Du har tidligere valgt å kritisere Israel for sin undertrykkelse av palestinerne. Det har gitt deg det etiske fundamentet som dannet det moralske grunnlaget for at du forsvarte jødene i Norge og i Europa. Fortsetter du å følge dette sporet vil flere vise deg og dine standpunkter respekt.

PR-stunt?
At du blir beskyldt for å ha gjennomført et «sinnsykt dårlig PR-stunt for muslimer» skal du bare ta det med ro. Det du, og flere med deg, gjorde var ektefølt og genuint. Et falskt og overflatisk tiltak hadde blitt gjennomskuet før det var gjennomført. Når en 17-åring klarer å samle hele det muslimske fellesskapet, og flere til, bak seg for å forsvare jøder, må det være så ekte som det går an. Og klart det var et PR-tiltak også, men hva er da galt med det da? Når ekstremister bruker sine energier for å dra muslimer ned i søla, må noen andre bruke tid og krefter for å få muslimer i et positivt lys. Du viste at muslimsk ungdom og muslimer er folk som viser respekt og kjærlighet for medmennesker. Det kalles vel Public Relations (PR) på fagspråket, om vi vil det eller ikke. Folk bruker millioner for å kjøpe et godt PR. Du brukte bare hjertet ditt, PR eller ikke.

Du har gjort en forskjell
Det gjør inntrykk når du skriver at du har «sittet alene på rommet mitt, ristet hodet i fortvilelse og grått». Du er like gammel som min sønn og stedatter. Jeg blir stolt når de gjør noe positivt. Gjør de noe positivt som i tillegg skaper motreaksjoner støtter jeg dem fullt ut. Det gjelder alle ungdommer. Hvis dere gjør noe feil, er det ikke verre enn de feilene jeg og mine jevnaldrende gjorde i sin ungdomstid.

Denne gangen har du faktisk ikke gjort noe du skal angre eller beklage. Tver ti mot. Du og dine jevnaldrende har all grunn til å være fornøyde og stolte av det dere gjorde 21. februar i år. Dere er Norges fremtid. Dere skal leve som dere vil. Dere skal velge egne veger. Vi skal ikke dømme dere. Vi skal heller legge til rette for at dere overtar dette samfunnet og lede det i retning større samhold.

Akhtar Chaudhry, tidligere stortingsrepresentant