*Nettavisen* Nyheter.

Takk, Hajrah!

Hajrah er det arabiske/muslimske navnet til profeten Abrahams kone. Hun som ble etterlatt i ørkenen sammen med sitt lille barn. Abraham er stamfaren til både muslimer og jøder. Det var en mektig tilfeldighet at nettopp en Hajrah stod for å lage «fredens ring»rundt Abrahams barn som er truet i Europa i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

 
«Jeg heter Hajrah. Jeg er 17 år gammel. Jeg er en muslim», lød det fra denne svært bestemte unge damen. «Det er ikke en markering for å beklage. Det er for å vise at vi står sammen med dere», sa hun i det hun stod rett utenfor synagogen i Oslo.

Klikk på bildet for å forstørre.

 
Nettopp der ligger hennes kraft. Hun beklaget ikke. Hun tok ikke ansvar for det som skjedde i Brussel, Paris og København. Hvordan kunne hun? Ingen, andre enn gjerningspersoner, kan ta ansvar for terror og drap på uskyldige mennesker. Men vi kan, og må, ta ansvar for fellesskapet. For fremtiden, og for tiden vi lever i. Det gjorde Hajrah i dag. Hun gav flere hundre andre anledning til å gjøre det samme. Tusenvis som ikke stod foran synagogen var enige med henne.

Klikk på bildet for å forstørre.

 
Omtrent 1400 mennesker samlet seg i Bergstien i Oslo. Gaten var fylt av mennesker med alle farger og fra alle tro. Ringen som ungdommen kalte «fredens ring» stod muslimsk ungdom selv for. Det var vakkert. Det var symbolsk. Det var ikke til å ta feil av. Det var historisk. Unge mennesker født og oppvokst i Norge, oppfostret i muslimsk tro, tok steget og viste solidaritet med jøder. De viste at de ikke vil bli tatt til inntekt for hat, terror og drap mot jøder i Europa. Ingen kan håne eller drepe jøder i deres navn. Herfra kan ingen «påberope» å drive med hat og vold mot jøder i muslimenes navn.

Forstanderen i Det mosaiske trossamfunn, Ervik Kohn, svarte med takknemlighet og håp. Bergstien var fylt med kjærlighet og håpets lys. Alt ligger til rette for å bygge videre på følelser og handlinger som utspilte seg i Bergstien i Oslo i dag. Norske muslimer er takknemlige for steget ungdommen tok.

Dette føyer seg i rekken av initiativ muslimsk ungdom har tatt i den siste tiden for å markere norske muslimer ståsted i vanskelig og viktige saker. 25. august i fjor stod Faten Mehdi al-Husseini i bresjen for en demonstrasjon mot Profetens Ummah og ISILs groteske fremmarsj i Midt Østen.

Norske muslimer har så langt manglet stemmer som behersker det norske språket, kan forstå mediene og er i stand til å initiere og delta i den offentlige debatten. De religiøse miljøene har manglet evne til å kommunisere med storsamfunnet. De muslimene som har gått, og gjort det bra, i den politiske sfæren har forståelig nok ikke kunne gi de religiøse følelsene en stemme. Den tiden er over. Vi kommer til å høre fra muslimsk ungdom i fremtiden.

Akhtar Chaudhry, tidligere stortingsrepresentant

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.