RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Akhtar Chaudhry

Tiden krever tillit blant muslimer og jøder i Europa

Igjen er ytringsfriheten og det jødiske trossamfunnet blitt angrepet i Europa. Skadeomfanget er lagt mindre enn i Paris - heldigvis - men symbolkraften gjør at effekten er det samme som i Paris for noen uker siden. Uten å vite hva folk inne i «kruttønde»  diskuterte, skjøt gjerningsmannen flere ti-talls skudd mot huset. Dette er den mest treffsikre definisjonen av angrep på ytringsfriheten.

Etter noen timer går gjerningsmannen til angrep på en synagoge. Alt tyder på at gjerningsmannen hadde muslimsk tro. Ikke rart at mange vil si at dette er islam mot Vesten eller muslimer mot jødene. Da er det godt å ha en justisminister som klarer å holde hodet kaldt. «Jeg oppfatter ikke (at dette har noe med islam å gjøre), jeg oppfatter at disse er ekstremister som har et forkvaklet syn på religion som de benytter for å ramme uskyldige mennesker», sa justisministeren på Dagsrevyen i kveld. Statsministeren Erna Solberg sa på Dagsrevyen at «hvis dette bildet fester seg at det er en krig mellom islam og Vesten, har terroristene vunnet». Jeg kan ikke være mer enig med justisministeren og statsministeren. Mange vil likevel prøve å klistre denne ugjerningen på muslimene. Dette kan vi ikke la dem lykkes i.

Jøder har en helt spesiell historie i Europa. Det må en særskilt innlevelsesevne til å ta innover seg den smerten de ble påført i 1930- og 1940-tallet. At jødiske liv og symbolhus er blitt angrepet i Europa i det siste, vekker onde minner. Det sender en kraftig fryktbølge. Vi må alle ta dette på alvor.

Muslimer og jøder har et skjebnefellesskap i Europa. Begge er utsatt for hat, mobbing og trakassering. Ytterliggående grupper utpeker dem begge som syndebukker. Internt finnes det enkeltpersoner i begge grupper som mener at den andre gruppen er roten til alt ondskap i verden. Dette kan vi ikke akseptere. Vi er begge minoriteter. Vi har et skjebnefellesskap. Vi må stå sammen mot enkeltpersoner og enkeltmiljøer i våre egne rekker som ønsker å sette oss opp mot hverandre, samtidig mot den ytre fienden som ønsker oss vekk fra jordens overflate. Jeg er glad for at det er god kontakt mellom den jødiske og muslimske ledelsen i Norge. Tilliten kan alltid bli bedre, men at en respektfull dialog er tilstede er betryggende. Jeg er redd denne tilliten og dialogen kan være nødvendig i nær fremtid. Vi kan dessverre ikke utelukke at lignende hendelser som i Paris og København kan skje Norge.

Akhtar Chaudhry, tidligere stortingsrepresentant