RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Bjørn Inge Pettersen

Millionær med 350 kroner i investering

 

24.11.2015 - Vi har i dag hos Aksjeanalyser.com sett nærmere på den svenske klesgiganten Hennes & Mauritz AB (notert på Stockholmsbörsen med ticker: HM-B).

Hennes & Mauritz AB, eller H&M, er Stockholmsbörsens største selskap, og verdens nest største kleskjede, etter spanske Zara (inditex). Selskapets hovedkontor er naturlig nok i Stockholm.

Hennes & Mauritz AB har med dagens aksjekurs en børsverdi på rundt 466 milliarder svenske kroner. Til sammenligning så har Statoil som er det største selskapet på Oslo Børs en børsverdi i dag på rundt 433 milliarder norske kroner.

Selskapet ble grunnlagt av Erling Persson, som åpnet den første butikken i Västerås i 1947. H&Ms Managing Director er i dag Karl-Johan Persson.

Kjeden kontrolleres av Persson-familien, og som er arvinger etter grunnleggeren av selskapet, Erling Persson.

Dagens største aksjonær i H&M er Stefan Persson, styreleder og sønn av H&M-gründer Erling Persson.

Persson-familien er Sveriges rikeste familie, og Erling Persson som eier 35,5 prosent av aksjene, og kontrollerer 68,5 prosent av stemmene i selskapet anses for å være Sveriges rikeste mann med en formue på rundt 200 milliarder svenske kroner.

H&M Hennes & Mauritz AB (H&M) ble altså grunnlagt i Sverige i 1947. Bedriftens forretningside er å tilby mote og kvalitet til gunstig pris.

H&M er notert på Nasdaq OMX Nordiske Børs i Stockholm.

Pr. 2015 finnes det rundt 3.700 H&M-butikker i 61 land. H&M har cirka 132.000 medarbeidere og hadde i 2014 en omsetning på 176 milliarder svenske kroner, og et resultat før skatt i 2014 på 20 milliarder svenske kroner.

H&M har et bredt sortiment som er delt opp i et antall konsept for dame, herre, ungdom, barn og kosmetikk. Bedriftens kleskolleksjoner skapes av egne designere og mønstermakere. H&M eier ingen fabrikker selv, men benytter seg av rundt 700 uavhengige leverandører primært i Asia og Europa. H&M har tre underkjeder: Monki, Weekday og COS.

En investering på 350 kroner i H&M-aksjer i 1980 ville vokst til rundt en million kroner i dag. I tillegg kommer utbytte utbetalinger man ville fått i perioden her siden 1980, og frem til i dag.

Ser vi på utviklingen for H&M-aksjen siden 1980 (jf. diagram nederst i saken her). Ja så ser vi at aksjen har steget fra SEK 0,11 på det laveste i 1980, og til i dag en kurs rundt SEK 313,00.

Aksjen har altså steget med vanvittige 2.745 prosent siden 1980.

Hadde man investert selv bare 350 kroner i H&M-aksjer da aksjekursen var lavest i SEK 0,11 i 1980 (jf. diagram nederst i saken), ja så hadde man vært millionær i dag. Vi kan ellers nevne at 350 kroner i 1980 tilsvarer i dagens kroneverdi rundt 1.230 kroner i dag.

Saken fortsetter nedenfor annonsen her...

 

I tillegg så har H&M utbetalt tilsammen rundt SEK 100,00 per aksje i utbytte i alle disse årene siden 1980, og frem til i dag. Bare de seneste 5 årene har H&M betalt et utbytte på SEK 9,50-9,75 per aksje i året.

Hadde man investert ca. 350 kroner i H&M-aksjer i 1980 da kursen var lavest i SEK 0,11 per aksje, så ville man fått kjøpt ca. 3.195 aksjer i H&M.

I tillegg til at verdien på disse aksjene ville steget fra 350 kroner, og til rundt 1 million kroner i dag. Ja så ville man i tillegg ha mottatt i hele denne perioden tilsammen cirka 320.000 kroner i utbytte siden det altså er betalt til sammen rundt SEK 100,00 i utbytte per aksje siden 1980, og frem til i dag.

 
Teknisk Analyse av H&M-aksjen:

ser vi på det tekniske bildet for H&M-aksjen i dag så indikerer det videre oppgang for aksjen også i tiden fremover (jf. diagram nederst i saken her).

Aksjen er i en langsiktig stigende trend, og hvor videre oppgang signaliseres for aksjen i tiden fremover.

I henhold til denne langsiktige stigende trenden som H&M-aksjen beveger seg innenfor så har den potensiale til å kunne stige opp mot SEK 450,00-500,00 på 1-2 års sikt.

H&M-aksjen kan altså fortsatt være en god investering selv om aksjen altså har steget med vanvittige 2.745 prosent siden 1980.

Vi hos Aksjeanalyser.com er positive til H&M-aksjen, og vi ser altså et potensiale for aksjen opp mot SEK 450,00-500,00 på 1-2 års sikt i henhold til det samlede positive tekniske bildet for aksjen.

Du kan følge utviklingen for H&M-aksjen hos IG her... [sponset lenke]

Les gjerne også vår analyse i dag av Fredriksen-aksjen Frontline, og som stiger kraftig tirsdag etter å ha lagt frem sitt beste 3. kvartals resultat siden 2008: "Fredriksen-aksje kan flerdoble seg"

Diagram over utviklingen for H&M-aksjen siden 1980 og frem til i dag:

 

Kilde Chart: vikingen.se


Disclaimer:

Analysene er utarbeidet av Aksjeanalyser.com. Aksjeanalyser.com garanterer ikke fullstendigheten eller riktigheten av analysene. Eventuell eksponering i henhold til anbefalingene som fremkommer i analysene står fullt og helt for investors egen regning og risiko. Aksjeanalyser.com er ikke ansvarlig for noe tap, verken direkte eller indirekte, som måtte oppstå som følge av bruk av Aksjeanalyser.com sine analyser.

Analysene baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men Aksjeanalyser.com garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i analysene reflekterer Aksjeanalyser.com sin oppfatning på det tidspunkt analysene ble utarbeidet, og Aksjeanalyser.com forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Analysene skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi.

Våre analyser på Aksjeanalyser.com er basert på teknisk analyse, og vi har hverken anledning til (krever egen konsesjon for investeringsrådgivning) eller mulighet for å gi personlige råd om aksjeinvesteringer til enkeltinvestorer.

Vi har mange tusen lesere av våre analyser hver måned, og ville således heller ikke hatt noen mulighet for å følge opp alle disse på personlig basis, og gi personlige anbefalinger om hva den enkelte investor bør gjøre av investeringer.

Våre analyser, som altså baserer seg på teknisk analyse, må kun ses på som investeringsideer, og ikke noe mer enn det. Hver enkelt investor må selv skaffe seg den nødvendige innsikt og forståelse for børs og finansmarkedene generelt, og de enkeltaksjer man selv velger å investere i, og gjerne få råd fra sin investeringsrådgiver eller megler annet sted før man gjør sine aksjeinvesteringer.

Opplysninger om eventuelle interessekonflikter, som egne beholdninger og posisjoner i de omtalte investeringsobjektene, vil fremgå av analysene. Ved eventuelle spørsmål rundt analysene og/eller annet vennligst ta kontakt med oss på mail: post [at] aksjeanalyser.com