*Nettavisen* Nyheter.

Nobelprisvinner i økonomi: fare for børskrakk

Klikk på bildet for å forstørre.

 


03.09.2015 - Oslo Børs, og de europeiske og amerikanske børsene har fått en kraftig rekyl opp i dag, torsdag 03. September 2015. De amerikanske børsene og viktigste indeksene i USA var i tidlig handel opp rundt 1,30 prosent torsdag, men nå torsdag kveld norsk tid cirka halvannen time før børsene i USA stenger, ja så har for eksempel den viktige S&P500-indeksen falt kraftig tilbake og er nå bare opp rundt 0,33 prosent.

Vi hos Aksjeanalyser.com mener imidlertid faren er langt i fra over, og hva den viktige S&P500-indeksen i USA gjelder så vil den nå på nytt møte betydelig teknisk motstand opp mot 1.980-2.000 poeng, og slik vi skrev om også nylig i vår analyse her fra den 28. August 2015: "Sist dette skjedde stupte børsene i USA med 50 prosent"

Med mindre S&P500-indeksen klarer å bryte opp i gjennom, og etablere seg over noen dager, dette viktige tekniske motstandsnivået opp mot 2.000 poeng, ja så mener vi hos Aksjeanalyser.com at faren fortsatt er stor for nye kraftige fall på såvel de amerikanske børsene som ellers rundt på verdens børser.

Vi mener det er altfor tidlig å si at faren nå er over, selv om undertegnede registrerer i dag at f.eks Swedbank-strateg Peter Hermanrud i følge artikkel i dag hos HegnarOnline har konkludert med: - Kjøp aksjer, det blir ikke krakk, og har i brev til Swedbank-kundene manet kundene til å kjøpe aksjer.

Vel, du om det Peter Hermanrud, vi får se litt utover høsten her hvor bra eller dårlig råd dette var å gi til deres kunder hos Swedbank.

Vi hos Aksjeanalyser.com mener selvfølgelig ikke å vite fasiten på hvordan aksjemarkedene vil utvikle seg i månedene fremover, selv om Hermanrud her langt på vei virker som han vet svaret. Men igjen, han om det, og så får vi se om noen måneder litt utpå høsten hvordan det har gått med aksjemarkedene.

Saken fortsetter nedenfor...

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Vi som helt uavhengige hos

Aksjeanalyser.com

, og hverken tjener mer eller mindre på om folk kjøper eller selger aksjer, men kommer med analyser kun basert på ene og alene hva vi mener om aksjemarkedene generelt og enkeltaksjer. Ja vi mener altså at faren langt i fra er over fordi om børsene har fått en liten pust i bakken her nå (godt hjulpet av at f.eks. Kina børsene er stengt torsdag og fredag). Ja vi mener faren er fortsatt stor for kraftige børsfall i aksjemarkedene i månedene fremover, og i motsetning til Peter Hermanrud mener vi at det fortsatt er stor fare for børskrakk.

Men så har ikke vi hos Aksjeanalyser.com hverken et meglerbord eller masse fondskunder som vi gjerne vil skal kjøpe aksjer og fond så vi tjener mest mulig penger. Jeg har selv siden 1998 jobbet som analytiker og aksjemegler i diverse meglerforetak opp gjennom årene, og jeg har fulgt med tett på børs og finansmarkedene helt siden 14-15 års alderen (så begynner å bli snart i 30 år nå), og jeg har enda til gode å høre et meglerhus eller bank anbefale kundene sine å gå ut av markedet for en periode fordi de synes markedene er for usikre.

Ja hva skulle da alle aksjemeglerne og fondsforvalterne skaffet inntekter fra til dem da, sine arbeidsgivere som meglerhus og banker, hvis de gikk ut og anbefalte kundene å være helt eller mye ute av markedet for eksempel i en 3-6 måneders tid? Ja vi skjønner jo alle at det nytter ikke å være veldig Bear og negativ til børs og aksjer, og helt ærlig alltid, hvis man jobber i bank eller meglerhus som lever svært godt av kurtasjeinntekter og forvaltningshonorarer på sine aksjefond etc.

De gjentar, og gjentar at langsiktighet lønner seg, og det skal ikke vi bestride heller, men vi mener derimot at det i enkelte perioder som for eksempel nå, og som vi har skrevet om i mange analyser siden nyttår, ja så mener vi det kan være smart å trekke seg ut mye fra aksjemarkedet for en periode, og fordi vi mener det er for stor risiko for et kraftig fall i aksjemarkedene i tiden fremover.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Men som sagt, vi sier ikke at vi sitter med fasitsvaret på hvordan børsene skal utvikle seg i månedene fremover, men vi kan i hvert fall garantere 100 prosent sikkert alle våre lesere av våre helt uavhengige analyser at vi har absolutt null grunner for å komme med analyser som sier noe annet enn vår helt dønn ærlige og oppriktige mening.

Så får jeg vel understreke det også her når dette er sagt, at jeg selvfølgelig ikke kan påstå noe som helst hva gjelder bakgrunnen for konklusjoner i analyser hos banker og meglerhus, men jeg tror de fleste ser at det er en hel del motstridende interesser ute og går her.

Ja når man på den ene siden skal gi råd til kundene om de bør kjøpe eller selge aksjer, mens man samtidig sitter med mange milliarder til forvaltning i aksjefond som man hvert år får store forvaltningshonorarer av å forvalte, og med meglingsvirksomheten hvor det ville være katastrofalt hva gjelder inntektene for et meglerhus om de råder kundene til å "sitte på gjerdet" og gå mye ut av aksjemarkedet i for eksempel en 3-6 måneder periode.

Vel, nok om det, men vi er forøvrig ikke alene om å mene at faren er langt i fra over i aksjemarkedene rundt om i verden enda.

I dag kan vi for eksempel høre, og lese om på Yahoo Finance at den kjente nobelprisvinnende økonomen Robert Shiller ved Yale University i USA, også ser "risikoen for betydelig fall i aksjemarkedene" fremover.

Selv etter den siste tids uro på verdens børser, og på børsene i USA, ja så mener Robert Shiller at markedene er fortsatt høyt priset.

Shiller måler verdivurdering med sin syklisk justerte price-to-earnings (CAPE) ratio, hvor han ser på aksjekurser delt på 10-års gjennomsnittlig inntjening.

Selv etter det seneste kraftige fallet på USA-børsene så er dette CAPE forholdstallet nå rundt 25. Det er høyt uttaler den nobelprisvinnende økonomi professoren Robert Shiller til CNBC i dag.

Det historiske gjennomsnittet for CAPE forholdstallet er 17, et nivå som i dag ville tilsvare en Dow Jones indeks rundt 11.000 poeng, mens Dow Jones i skrivende stund her etter oppgangen torsdag er på rundt 16.490 poeng. For S&P500 indeksen så ville en CAPE på det historiske gjennomsnittet på 17 innebære at S&P500-indeksen var nå i 1.300 poeng, mens S&P500-indeksen i skrivende stund er rundt 1.967 poeng.

Så dersom Dow Jones og S&P500-indeksen skulle nå i høst få en korreksjon som fører indeksene ned til historisk gjennomsnitt av CAPE forholdstallet, ja så vil det i såfall innebære et fall for disse indeksene fra dagens nivå og i tiden fremover på rundt 33 prosent.

Vi har selv hos Aksjeanalyser.com gjennom sommeren og siden nyttår, i mange analyser av både de amerikanske indeksene, og Oslo Børs, og viktige Europeiske børsindekser som DAX30 m.fl påpekt faren for at børsene kan stå foran et fall på kanskje 30-50 prosent de neste 6-12 måneder. Nå har børsene falt i snitt rundt 10-15 prosent etter den siste rekyl opp nå, og vi ser hos Aksjeanalyser.com, i likhet med selveste nobelprisvinnende økonomen Robert Shiller, en fare for et ytterligere fall på gjerne rundt 30 prosent mer fra dagens nivåer på børsene.

Du kan lese, og høre hele saken rundt Robert Shiller, og hans meninger om børsene her på Yahoo Finance...

Du kan følge utviklingen for Dow Jones indeksen i USA hos IG her...

Du kan følge utviklingen for S&P500 indeksen i USA hos IG her...

Shortsalg gjør det mulig å tjene penger i et fallende marked eller beskytte eksisterende investeringer. Les mer om hvordan og hvorfor shortsalg kan inngå som en viktig del av en balansert handelsstrategi hos vår samarbeidspartner IG her...

For å se flere analyser m.m. besøk gjerne Aksjeanalyser.com, og hvor vi også tilbyr helt gratis og uforpliktende prøvemedlemskap hos Aksjeanalyser.com frem til 01. Januar 2016.


Disclaimer:

Analysene er utarbeidet av Aksjeanalyser.com. Aksjeanalyser.com garanterer ikke fullstendigheten eller riktigheten av analysene. Eventuell eksponering i henhold til anbefalingene som fremkommer i analysene står fullt og helt for investors egen regning og risiko. Aksjeanalyser.com er ikke ansvarlig for noe tap, verken direkte eller indirekte, som måtte oppstå som følge av bruk av Aksjeanalyser.com sine analyser.

Analysene baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men Aksjeanalyser.com garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i analysene reflekterer Aksjeanalyser.com sin oppfatning på det tidspunkt analysene ble utarbeidet, og Aksjeanalyser.com forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Analysene skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi.

Våre analyser på Aksjeanalyser.com er basert på teknisk analyse, og vi har hverken anledning til (krever egen konsesjon for investeringsrådgivning) eller mulighet for å gi personlige råd om aksjeinvesteringer til enkeltinvestorer.

Vi har mange tusen lesere av våre analyser hver måned, og ville således heller ikke hatt noen mulighet for å følge opp alle disse på personlig basis, og gi personlige anbefalinger om hva den enkelte investor bør gjøre av investeringer.

Våre analyser, som altså baserer seg på teknisk analyse, må kun ses på som investeringsideer, og ikke noe mer enn det. Hver enkelt investor må selv skaffe seg den nødvendige innsikt og forståelse for børs og finansmarkedene generelt, og de enkeltaksjer man selv velger å investere i, og gjerne få råd fra sin investeringsrådgiver eller megler annet sted før man gjør sine aksjeinvesteringer.

Opplysninger om eventuelle interessekonflikter, som egne beholdninger og posisjoner i de omtalte investeringsobjektene, vil fremgå av analysene. Ved eventuelle spørsmål rundt analysene og/eller annet vennligst ta kontakt med oss på mail: post [at] aksjeanalyser.com

Annonsebilag