En ny stjerne er født i New York

En ny stjerne er født i New York

Kristaps Porzingis har tatt hele NBA med storm siden han ble draftet som nummer fire av New York Knicks i juni. 20-åringen ble buet ut av Knicks-fansen da han ble valgt, men har herjet i ligaen siden serieåpningen mot Milwaukee Bucks. Og de eneste som buer på Porzingis nå er fansen som heier på motstanderlaget.

Av Even Lübeck

Porzingis startet karrieren sin i Latvia, landet han er født og oppvokst i. Som 16-åring signerte Porzingis for den spanske klubben Sevilla. Han skulle egentlig delta i draften i 2014, men agenten hans mente at Porzingis hadde godt av ett år til i Europa for å utvikle spillet. I starten av april 2015 fikk han grønt lys - latviske Porzingis skulle delta i NBA-draften som skulle ta plass - ironisk nok - i Madison Square Garden, som er New York Knicks' hjemmebane. Latvieren ble 3til slutt med å bli valgt som nummer fire av New York Knicks. Porzingis ble buet på da han ble valgt av Knicks-fansen, men på intervjuet senere på kvelden svarte han godt for seg og sa at han gledet seg til å vinne fansen over. Det har han fått til.

New York Knicks har vært svært dårlige over en lengre periode. Laget kom til semifinalen i øst i 2012-13-sesongen, men røk mot Indiana Pacers. Sesongen etter havnet de på 9.plass, mens fjorårssesongen var en enorm skuffelse. 17 seire og 65 tap ble resultatet i en sesong hvor både Carmelo Anthony og Jose Calderon lenge satt ute med skader. Det var faktisk så ille at Knicks-fansen satt med poser over hodene sine i enkelte kamper fordi de var flaue over å ha blitt sett på kamp. De havnet helt sist i øst og gjorde store utskiftninger før årets sesong. Av de fem som startet den siste kampen i fjorårssesongen mot Detroit 16.april er to igjen. Og de har ikke startet en eneste kamp så langt i 2015-16 sesongen.

I år er Carmelo Anthony og Jose Calderon skadefrie. Kristaps Porzingis starter som small forward, mens Arron Afflalo og Robin Lopez utgjør de to siste plassene. Av de elleve spillerne som var med mot Portland 13.desember spilte kun fire av disse for Knicks i 2014-15 sesongen. Og av de syv nye har spesielt en bemerket seg. Kristaps Porzingis.

221 centimeter - høyest i NBA

Hva gjør Porzingis så unik? Først og fremst høyden. Latvieren strekker seg til 221 centimeter over bakken, som gjør han til den høyeste spilleren i ligaen. Han er fleksibel og kan ikle seg to posisjoner - power forward og center. Hvis vi tar en kjapp titt på spillere som spiller i de samme posisjonene som Porzingis ser vi at både Tim Duncan og LaMarcus Aldridge fra San Antonio Spurs og Chris Bosh fra Miami Heat er 2.11 høye. Disse tre er spillere av ypperste kaliber som har vært All-Star spillere. Porzingis er altså 10 centimeter høyere enn disse.

Porzingis har i den siste tiden blitt sammenlignet med tyskeren Dirk Nowitzki. Nowitzki, som har vært i ligaen siden 1998 og vært en All-Star 13 ganger, fortalte etter kampen mot Knicks i starten av desember at Porzingis er mye bedre enn det han selv var da han var 20 år. "The comparison is probably unfair to him", uttalte Nowitzki. Dirk mener at sammenligningen med Porzingis er urettferdig - for Porzingis, i den betydning at latvieren har enda mer å spille på enn det Dirk hadde som 20-åring.

Porzingis har en lys fremtid i vente. Og det er ikke alle som blir sammenlignet med Dirk Nowitzki.

Så langt i år snitter Porzingis på 13.6 poeng og 8.4 returer per kamp. Han ble kåret til månedens rookie i øst i november og slo blant annet rookien som ble draftet på plassen foran, Jahlil Okafor fra Philadelphia 76ers. Porzingis har på de første 25 kampene notert seg for 10 double doubles (minst 10 poeng og 10 returer), like mange som Karl-Anthony Towns fra Minnesota Timberwolves, som ble draftet først.

God trepoengsskytter

Videre er han en god trepoengsskytter. Knicks lå i midten av november under med to poeng mot Charlotte Hornets helt på slutten av kampen. Porzingis fikk ballen langt bak trepoengsfeltet og fyrte av. Ballen gikk i kurven, men to tideler for sent. Mot Dallas i starten av desember blokket han ett skudd og traff på to trepoengere i løpet av de siste to minuttene. Tim Duncan har i løpet av sine 18 år i ligaen truffet på 30 trepoengere. På 25 kamper har Porzingis satt 23. Ikke misforstå meg - Kristaps Porzingis er milevis unna Duncan, men han kan bli like stor.

Carmelo Anthony, New York Knicks desidert største stjernespiller, sa i slutten av november at Porzingis blir den neste lederen av Knicks. "Han kommer til å lede organisasjonen i flere år etter at jeg legger opp". Anthony hyller også Porzingis for arbeidet og innsatsen han legger ned hver dag for å bli bedre. Det er en evne Porzingis har. "Han lærer spillet og blir bedre for hver kamp." Det amerikanerne virkelig liker med Porzingis og hva som skiller han fra andre europeiske spillere, er at han har et glødende konkurranseinstinkt og at han er en fighter på banen. Og når han legger på seg noen kilo muskler vil han virkelig slå til.


Og det beste av alt? Kristaps Porzingis er bare 20 år. Til sammenligning er Kobe Bryant 37 år, og Kevin Garnett 39 år. Det betyr at vi potensielt kan se Porzingis i nesten 20 år til. Og han er virkelig en attraksjon. Madison Square Garden, en av de mest ikoniske arenaene i verden, igjen har fått en glød og optimisme rundt seg. Porzingis blir sett på som mannen som skal få basketballen i New York tilbake på rett spor igjen. Mange er overrasket over Kristaps. De fleste trodde han ville bli bra, et prosjekt som først ville bli virkelig bra om noen år. Og basketballverden kommer til å ha massevis av glede med Porzingis over de neste 15-20 årene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.