RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Anders Nordstad

Bedre mat på norske ressurser

For matjorda ligger der den ligger.
For første gang er det under 40.000 aktive bønder i Norge, viser tall fra søknader om produksjonstilskudd til Landbruksdirektoratet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
For første gang er det under 40.000 aktive bønder i Norge, viser tall fra søknader om produksjonstilskudd til Landbruksdirektoratet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix (NTB scanpix)

«Mer mat produsert på norske ressurser», skulle det bli. Ifølge regjering og storting.

Og mer mat har vi fått. For mye mat, faktisk. Til tross for at det norske jordbruksarealet fortsatt går ned, antallet bønder stadig reduseres og produksjonen øker. 

Hvorfor skjer dette?

Vel - det er selvsagt flere grunner, men den viktigste årsaken er at den politikken som er ført de siste årene har stimulert til stordrift og volum. Og gjort det mindre lønnsomt å dyrke korn. Effektivitet og skalafordeler skulle gi oss et robust jordbruk. Halleluja!

Og det i en næring der skalafordeler ikke finnes. Noen steder i verden. For matjorda ligger der matjorda ligger. Sånn er det bare. Og i Norge ligger den litt her og litt der. I et land der 3% av landarealet kan kalles brukbar matjord er det ikke noe annet enn tåpelig å tro på skalafordeler i jordbruket. For matjorda flytter ikke på seg. Ikke én centimeter, faktisk - uansett hva Stortinget måtte mene om saken.

Likevel har Stortinget bestemt seg for å belønne de som satser på stordrift - uavhengig av eget ressursgrunnlag. Og den eneste måten å løse dette på - i og med vi utnytter stadig mindre av vårt eget jordbruksareal - er å importere de råvarene som trengs. Og å bruke mindre av de tilgjengelige norske ressursene. Som ligger der de ligger. Og ikke flytter på seg. Resultatet blir økt produksjon, lavere priser og dårligere utnyttelse av det norske ressursgrunnlaget. 

Jeg kaller det en snikeffektivisering av norsk jordbruk - vi bruker matjord i andre land i verden for å tilsynelatende øke vår egen effektivitet. Det er enkelt og kortsiktig - når det vi trenger er langsiktige og bærekraftige løsninger for å sikre matforsyningen vår.

Så nå er det på høy tid å gjøre noe for å stoppe denne utviklingen. Vi må gjøre noe for å øke utnyttelsen av det norske ressursgrunnlaget. Vi må drive med jordbruk der det er grunnlag for å gjøre det - og ikke der det ikke er det. Først da vil vi få et robust jordbruk i Norge. Et jordbruk over hele landet - der matjorda ligger.

Vi må lage bedre mat på norske ressurser!

Gjør vi ikke det, vil overproduksjonen bli en varig situasjon. Noe som ikke bare er dumt, men som på sikt vil rive vekk selve fundamentet for opprettholdelsen av en nasjonal jordbrukspolitikk - og true vår egen evne til å brødfø oss selv. 

Noe både vi og barna våre vil tape stort på.