RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Anne Lise Ryel
Sist oppdatert:

Ja til friske flyturer

Det nederlandske flyselskapet KLM annonserte nylig at de slutter å selge tax free-tobakk på alle sine flyvninger.
Foto: Axel Schmidt (Reuters)

Selskapet uttaler at de er opptatt av sine passasjerers helse, og at de ikke lenger kan stå inne for å selge et så helseskadelig produkt om bord på sine fly.

Ikke bare jublet jeg over denne nyheten. Jeg sendte samme dag brev til toppledelsen i både Norwegian og SAS hvor jeg oppfordrer dem til å følge KLMs eksempel og avvikle tobakksalg på alle sine flyvninger.

Årsaken er enkel: Tobakk tar livet av mer enn 6000 personer hvert år – bare i Norge. Tobakksrøyking er den viktigste årsaken til kreft, og den enkeltfaktoren som har skapt størst helseskade i den norske befolkningen de siste tiårene. Å redusere antall røykere er derfor det viktigste tiltaket som kan bedre folkehelsen.

Pris og tilgjengelighet henger tett sammen med hvor mange som begynner og fortsetter å røyke. Derfor er det viktig at flyselskapene slutter å friste med tobakk på billigsalg, svært synlig og tilgjengelig og i utelukkende svære forpakninger. En sigarett blir ikke mindre dødelig av at den er billig.

Jeg tror og håper at det ikke er i tråd med SAS og Norwegians verdier å bidra til mersalg av et produkt som tar livet av mer enn 16 nordmenn daglig.

Tvert imot håper jeg at de vil stå sammen med oss i det viktige arbeidet for folkehelsa.

Finnair og Icelandair er allerede blant det økende antallet røykfrie flyselskaper. Sammen med mine kolleger i Cancerfonden og Kræftens bekæmpelse har jeg sendt brev med samme oppfordring til SAS i Sverige og Danmark.

Jeg gleder meg til å høre fra dem.