RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Anne Lise Ryel

November-bart for menns helse

De siste to ukene har mange menn latt bartene gro. November er nemlig mannens måned - da settes menns helse, og spesielt prostatakreft i søkelyset. Navnet Movember er en blanding av ordet "mo" (australsk slang for moustache) og november. 

Mustasjene er ikke bare til pryd, de samler inn penger til kreftforskning og er en døråpner for å få menn til å snakke om egen helse. Både pistrete dun og tett krattskog på overleppen gjør samme nytte i Movember - gutta blir vandrende og pratende plakater som bruker barten som virkemiddel for å få folk til å prate om menns helse, og samtidig samle inn penger til mer forskning. I år har vi blant annet sett at enda flere bedrifter og firma danner lag og registrere seg på nettsiden. De ser en verdi utover det å samle inn penger gjennom barten, og bruker måneden til nettopp det Movember er ment å være: En morsom og gøyal kampanje rettet mot menn, med et alvorlig bakteppe. Flere arbeidsplasser har interne kåringer: «Beste bart», «Beste forsøk», «Mest innsamlet så langt» osv. Alt med et glimt i øyet, og alle med en bevissthet om hvorfor aksjonen er viktig. 

Prostatakreft er landets hyppigste kreftform med 5000 nye tilfeller hvert år. En av åtte menn rammes i løpet av livet. I snitt dør tre menn av prostatakreft hver dag. Det forskes mye på området, men mer forskning må til. Movember og alle bartene rundt om er en særdeles viktig bidragsyter til dette. Faktisk så er det slik at siden oppstarten i 2003 har Movember globalt samlet inn utrolige 3, 4 milliarder kroner, noe som gjør kampanjen til den største bidragsyteren innen prostatakreftforskning i verden. Movember er med på å finansiere store internasjonale prosjekter som blant annet jakter på en bedre biomarkør for å skille aggressiv og «snill» prostatakreft, enn den muligheten vi har i dag gjennom en såkalt PSA-test. Her er norske forskere i toppsjiktet.

Store deler av midlene som ble samlet inn gjennom Movember i fjor - om lag 7,6 millioner kroner, har blitt delt ut til topp kompetente forskere i Norge, som forsker på senskader og ettervirkninger av behandlingen. Prostatakreft er som nevnt den vanligste kreftformen blant menn i Norge. På grunn av bedre diagnostiske verktøy og behandlinger blir mange kurert fra sykdommen sin, og det bra. Men mange av kreftoverleverne opplever senskader som kan forårsake forskjellige grader av helseproblemer måneder til år etter at behandling er avsluttet. Slike problemer kan ha stor innvirkning på livskvaliteten for pasienter og deres familier, samt helsevesenet. Det overordnede målet for forskerne er å forbedre livskvaliteten for menn som lever med sykdommen. 

Så Movember er viktig. Bartene er med på å endre menns helse. De bidrar til flere samtaler menn imellom, større oppmerksomhet til egen helse og mer forskning. Derfor oppfordrer jeg alle der ute til å heie litt ekstra og støtte godt oppunder de titusenvis av norske menn som i dag går rundt med bart. Og er mannen eller kjæresten din en av dem: vær stolt, gi ham en ekstra klem, ros ham! 

Ta faresignaler på alvor
Gjennom Movember ønsker vi i Kreftforeningen å opplyse menn, spesielt de som er over 40 år om å ta faresignaler på alvor. Bli kjent med kroppen din! Selv om risikoen for å få kreft ikke er stor, skal man oppsøke lege hvis man oppdager at noe ikke er som det skal, spesielt hvis symptomene ikke går over i løpet av tre uker. For å nå frem til menn med dette budskapet har vi i høst fått med oss flere mannlige kjendiser og laget tre små filmer - nettopp om faresignaler:

zkGEOSexZDU


(De to andre filmene ligger på Youtube)