Jeg tenker ikke på det formelt konstitusjonelle. En statsråd som ikke har tillit i Stortinget har ikke noe annet valg enn å gå av. Det kunne skjedd via et kabinettforslag, men Sylvi Listhaug valgte altså «frivillig» å trekke seg.

Frivilligheten var nok omtrent like troverdig som hennes unnskyldninger, «også for innholdet», i Stortinget sist fredag. Hun mente det ikke fredag ettermiddag, og mener det fortsatt ikke. I dette synet har hun følge av partiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim, og – ikke overraskende - Carl I. Hagen.

Nå har ikke Carl I. Hagen lenger noen maktposisjon i Fremskrittspartiet, men han representerer den fløya Jan Arild Snoen helt korrekt betegner som «det egentlige Frp». Et stalltips går ut på at Sylvi Listhaug nå vil innta posisjonen som partiets innvandringspolitiske talsperson i Stortinget.

I så fall veit vi hva vi får, og den som håper på en mer «sivilisert og anstendig» tone i debatten setter sin lit til julenissen.

Jeg lurer egentlig på hvor lei seg Listhaug er over det faktum at hun ikke lenger sitter i regjeringa? Nå står hun fritt til å opptre som den ubestridte leder av «det egentlige Frp», en rolle hun garantert vil spille til terningkast seks.

Hun var godt i gang, allerede da hun trakk seg på morgenens pressekonferanse. Hun har vært utsatt for «heksejakt», hele saken har vært et «angrep på ytringsfriheten», Stortingets flertall opptrer som en «barnehage», Jonas Gahr Støre er «uegna» som statsminister – ja, det vil rett og slett være en katastrofe for landet om han skulle bli det. KrF er "uten ryggrad", og Christian Tybring-Gjedde følger opp med å karakterisere KrFs opptreden som "avskyelig og ukristelig".

Det er grunn til å dvele litt ved pressekonferansen partileder Siv Jensen holdt i vandrehallen i etterkanten av debatten i Stortinget. Her sa hun at dette ikke var slutten på Sylvi Listhaugs politiske virke – «snarere tvert imot en start». En soleklar oppfordring til Sylvi om å komme seg ut av startblokkene.

Siv Jensen veit veldig godt at Listhaug er partiets største velgermagnet. Derfor gir partilederen stortingsrepresentant Listhaug frie tøyler, med statsminister Erna Solbergs velsignelse. Dette følger av den solbergske parlamentarismen, der det er i sin skjønneste orden at et parti fører en politikk i regjeringa, og en helt annen i stortingssalen. Og selvfølgelig også på Facebook.

Derav ingressen til denne artikkelen. Den betente debatten om innvandring har på ingen måte løst seg ved Listhaugs avgang. Min spådom er at nasjonen går særdeles turbulente tider i møte. Dette blir ikke noe barneskirenn.